Only Friends door coronavirus dicht: “Kin omhoog, borst vooruit”

Het coronavirus legt alle amateurclubs inmiddels al een week stil. Ook Only Friends, dé sportclub voor kinderen en jongeren met een beperking, moest eraan geloven. Dennis Gebbink deelde met pijn in zijn hart mede dat zijn sportclub de komende tijd niet meer opengaat.

Crisisoverleg

Het besluit van Only Friends kwam eerder dan die van het kabinet, zo vertelt Gebbink. “Vorige week donderdag kwam de eerste persconferentie van (Mark, red.) Rutte, waarbij de ernst van de situatie volledig duidelijk werd. Toen hoefden de sportclubs nog niet dicht, maar alsnog hebben we besloten shutdown toe te passen. Er komen bij ons gewoon veel meer kwetsbare mensen dan elders. Vervolgens hebben we het centrum dichtgedaan en alle andere activiteiten afgelast. Een spinningmarathon, Ajax Kids Club-dag, Amsterdamse bingoavond: alles is gecanceld.”

Aan de beslissing ging nog een crisisvergadering vooraf. “Mijn grote steun en toeverlaat Johan van Streun, Ettiene Spee en ik hebben met z’n drieën een crisisoverleg gevoerd. Voor mij was dat ontzettend leerzaam, want ik ben natuurlijk meer de sportjongen. Ik moest nu een ontzettend moeilijk besluit nemen. Ik hoef voor het eerst sinds twintig jaar mijn kicksen niet aan te doen. We zijn werkelijk nog nooit gestopt, maar nu dus wél.”

“Vervolgens heb ik een duidelijke mail gestuurd naar alle leden en ouders met onze redenen”, gaat hij verder. “Daarop heb ik vervolgens hele positieve reacties gekregen, waarin begrip werd geuit en ouders blij waren dat we zo kordaat handelden. Niets meer dan lof dat we zo moedig waren om gelijk de knoop door te hakken. Af en toe krijg ik appjes met: ‘Dennis, we missen je. Het komt toch wel weer goed?’ Dat is hartverwarmend en dan zeg ik tegen ze dat we natuurlijk straks weer doorgaan. Voor nu is het kin omhoog, borst vooruit en het verstand gebruiken. Als straks alles weer achter de rug is, gaan we weer volle bak sporten.”

Perspectief

De activiteiten liggen de komende tijd dus volledig stil. Gebbink maakt zich echter allerminst zorgen over de manier waarop Only Friends eruit gaat komen. “Ik ben rustig in mijn hoofd. Al jaren knok ik hard voor mijn club en denk ik aan de continuïteit, dus we hebben voldoende vet op de botten om de komende tijd vooruit te kunnen. Het is te hopen voor alle fans, voor het center en de hele wereld dat het snel weer goed gaat.”

Only Friends houdt de komende tijd de beslissingen van het kabinet goed in de gaten. “Daar moeten we wellicht ook nog even over nadenken. We zijn eerder gestopt dan de rest van Nederland, dus misschien moeten we ook wat later gaan beginnen en twee weken wachten tot het écht voorbij is. Als het verstandig is, moeten we dat gewoon gaan doen. Ik heb alle begrip voor de situatie en het is wat het is”, aldus Gebbink.

Tekst: Jordi Smit
Foto: Only Friends

Only Friends-oprichter Dennis Gebbink: “We zitten in een goede flow”

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)