Oud-prof Hursut Meric terug in Amsterdam: “AGB is ook een stukje familie van mij”

Het was een verrassing uit de hoge hoed. Tijdens de zomer versterkte zondag eersteklasser AGB zich met Hursut Meric, iemand die zijn strepen aardig verdiend heeft. De inmiddels 35-jarige aanvallende middenvelder werd met Turkiyemspor amateurkampioen van Nederland, promoveerde met ADO Den Haag naar de Eredivisie en speelde bijna negen jaar in Turkije. Nu is hij terug in Amsterdam, waar Meric gelijk de aanvoerdersband heeft gekregen.

Zijn kleren lagen bij wijze van spreken al klaar. Meric heeft zoveel contacten bij AGB dat het eigenlijk niet eens verrassend is dat hij op Sportpark Ookmeer is neergestreken. Hij groeide samen op met Orhan Aslan, momenteel voorzitter van de club, en zijn broertje is Meric’s fitnessmaatje. “Elke keer dat ik terugkwam vanuit Turkije, was ik samen met de familie Aslan. Deze club is ook een stukje familie van mij. En met Imdat heb ik samen bij Turkiyemspor gespeeld. Orhan zei dat ik bij AGB moest komen voetballen. En als hij dat zegt, kom ik.”

Meric had na jaren in Turkije genoeg van de profwereld. Zijn contract bij Cizrespor liep in de zomer af en er was interesse van andere clubs. “Maar ik wilde stoppen, ik had het even gehad. Geen zin meer. Teveel politiek, te vaak werd mijn salaris niet op tijd betaald. Ik was het de laatste jaren een beetje zat geworden. Voor mijn dochtertje ben ik terug naar Nederland gekomen. Het is fijn om hier weer te zijn, nu heb ik meer tijd voor mijn kleine.”

Op zijn weg in de grotemensenwereld, die in de zomer van 2007 op 24-jarige leeftijd begon bij ADO Den Haag, maakte hij een hoop mee. Meric promoveerde met de Hagenezen naar de Eredivisie en speelde een half jaar op het hoogste niveau alvorens hij begin 2009 voor het Turkse avontuur koos. Daar tekende hij voor Genclerbirgili. In de hoofdstad Ankara beleefde hij ook meteen zijn beste periode. “Op een gegeven moment zaten alle topclubs achter mij aan. Besiktas, Galatasaray, Trabzonspor, Bursaspor; ze hadden allemaal interesse. Maar de voorzitter liet mij niet gaan. Ik was volgens hem een kind van de club. In die vier jaar heb ik een goede naam achtergelaten.”

In de zomer van 2013 verliet Meric de club voor het gepromoveerde Rizespor. Daarna ging het langzaam bergafwaarts. Hij raakte geblesseerd en speelde vervolgens nog op lager niveau voor Adana Demirspor, Bandirmaspor, Karacabey Birlik en zijn laatste club Cizrespor. De jaren in Turkije maakten van hem een iets andere voetballer. “Het voetbal daar is met je hart. Het is goed geld verdienen, iedereen speelt daar voor hun brood. Ze willen elke wedstrijd echt honderd procent geven, gaan elk duel vol in. Het gaat er echt hard aan toe. Ik heb aardig wat verdiend, maar ik heb ook aardig wat opgemaakt, haha.”

De verschillen tussen het profvoetbal en de amateurs zijn enorm, zeker in vergelijking met Turkije, zegt hij. “Het is hier gezelligheidsvoetbal, daar kan dat niet. Als je drinkt, komt het gelijk op het nieuws. Paparazzi, hoofdpijn, weet je. Natuurlijk drinken de spelers, in dronk ook af en toe. Hier ben je na de wedstrijd vrij, kan je lekker genieten.”

Met AGB wil Meric iets opbouwen wat vergelijkbaar is met Turkiyemspor. Met die ploeg werd hij in 2006 algeheel landskampioen. “Maar een club als Turkiyem komt niet zomaar terug op de Nederlandse velden”, zegt hij gelijk. “Wij waren de beste. Echt waar. Iedereen was bang voor ons, tegenstanders scheten in hun broek. Wij hadden een selectie, dat was niet normaal. We konden allemaal makkelijk betaald voetbal spelen.”

Meric koos voor het profvoetbal en is elf jaar later terug in de hoofdstad. Op leeftijd, 35 jaar, maar zijn trukendoos zit nog vol met verrassingen. Die laat hij ook veelvuldig los in een één-tegen-één-duel met zijn directe tegenstander. Als het aan hem ligt, zal hij dat nog lang blijven doen. “Het ligt aan mijn lichaam hoe lang ik door ga. Als ik niet meer kan rennen, stop ik. Maar als ik nog vol kan gaan, blijf ik meedraaien.”

Foto’s Tom Poederbach

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)
AGB