Oud-prof Kiki Musampa (CTO’70): “Misschien ga ik Sjaak Swart wel achterna”

Ajax, Atletico Madrid, Manchester City, CTO’70. Aan het begin van dit seizoen dook oud-prof Kiki Musampa opeens op bij de Duivendrechtse vierdeklasser. Op veertigjarige leeftijd is hij het voetballen nog niet verleerd en niet weg te slaan van de velden, waar hij nu zijn kunsten vertoont als spits.

Voetballen is voor hem de manier om zichzelf gezond te houden. “Ik hou mijzelf liever fit door te voetballen in plaats van in de sportschool op een fiets te zitten. Ik ben nog steeds liefhebber van de sport en kan jongens helpen in hun ontwikkeling. Daarmee sla je twee vliegen in één klap”, zegt Musampa, die via trainer Latif Wooter bij CTO’70 (“een leuke, jonge, leergierige groep”) terecht kwam. “Zolang mijn lichaam het nog kan, ga ik door. Misschien ga ik Sjaak Swart wel achterna.”

Zijn cv als profvoetballer is even imposant als avontuurlijk. Musampa doorliep de jeugd van Ajax en speelde drie jaar in het eerste elftal van de Amsterdammers, waarmee hij de Europacup 1 en de Wereldbeker won. Ook gaat hij de boeken in als eerste doelpuntenmaker in de ArenA (21 augustus 1996, 1-0 tegen NAC Breda, red.). In 1997 vertrok Musampa naar Bordeaux, waar hij in zijn tweede seizoen kampioen van Frankrijk werd. “Het is geweldig om zoiets mee te maken. Je werkt er hard voor en als je dan de respons van het publiek ziet om wat je ze hebt gegeven.. Dat is uiteindelijk waar je het allemaal voor doet.”

Het voetbalavontuur bracht hem vervolgens ook naar Malaga, Atletico Madrid, Manchester City, Trabzonspor, AZ, FC Seoul en Willem II. “Ik ben erg dankbaar voor de momenten, ervaringen, contacten en vriendschappen die ik heb opgebouwd”, vertelt de voormalige middenvelder. “Ik merk wel dat de waardering in het buitenland heel anders is dan hier in Nederland. In de ontvangst bij de club, de waardering vanuit de mensen. Daar tonen ze toch wat meer respect voor je en zijn ze niet vergeten wat je voor ze gedaan hebt. Dat doet je iets als sporter.”

Zijn mooiste herinnering? Verrassend noemt Musampa zijn tijd bij Malaga. Dat komt vooral omdat hij een grote bijdrage had in het bereiken van de UEFA Cup in 2002. “Malaga was een club dat het moest doen met de middelen die ze hadden. Als je dan voor het eerst in de clubhistorie Europees voetbal haalt, is dat een moment om nooit te vergeten. Ik kom er nog vaak, aangezien ik daar een huis heb. We spelen dan altijd een potje voetbal met alle oud-profs. Ik vind het prachtig dat je die vriendschap en band met elkaar blijft houden.”

In 2012 begon Musampa aan zijn trainerscarrière, waarvoor hij bij zijn oude club Malaga zijn stage heeft afgerond. “Ik ben vervolgens hierheen gegaan omdat ik CTO’70 even kampioen moet maken, dus dat ging voor”, knipoogt hij. “Ik vind het belangrijk om mij te ontwikkelen als trainer. Ik heb nu mijn UEFA A-diploma en wil uiteindelijk het seniorenvoetbal ingaan. Ik ben even aan het kijken wat ik volgend seizoen ga doen. Misschien ga ik weer een team trainen. Ik weet dat ik bij Malaga welkom ben, maar het moment is nog niet daar. Ik wil mij in Nederland focussen en hier ervaring opdoen.”

De ervaring die de oud-prof in alle jaren heeft opgedaan, is ook goud waard voor CTO’70. Geregeld worden er door nieuwsgierige ploeggenoten vragen gesteld over zijn loopbaan. “Ze vragen zich af hoe het is om in een vol stadion te spelen. Daar probeer ik ze een zo goed mogelijk beeld bij te geven. Dan merk ik dat mijn aanwezigheid toch goed is voor anderen. In een vol stadion iets waar je als kleine jongen van droomt.” Maar niet alleen in de kleedkamer is hij belangrijk, ook op het veld wil Musampa iedereen zo goed mogelijk helpen. “Iedere wedstrijd komen dezelfde situaties terug. Dan is het belangrijk die te herkennen om je te ontwikkelen. Je ziet dat sommige jongens het oppakken en dan vind ik dat ik mijn werk heb gedaan.”

Verslag Roy Baltus

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)