Overtuigende pingels OSV trakteren HBOK op eerste nederlaag

Strafschoppen vormden een sleutelrol in de zaterdag tweede klasse A-derby tussen OSV en HBOK. Robin Schaaf faalde voor rust vanaf de stip voor de bezoekers. Mischa Klaver was voor de thuisploeg na de pauze wel koelbloedig vanaf elf meter en trakteerde de Zunderdorpers op de eerste nederlaag van het seizoen: 2-0.

De penalty van Schaaf in minuut 39 was het kantelpunt. De spits van HBOK veroorzaakte zelf de strafschop, maar schoot deze beroerd in. Winnend trainer Kai Meeuwsse: “Zij moeten die eerste maken en schieten hem dramatisch in. Als ze hem hadden gemaakt kreeg je een hele andere wedstrijd.”  Daar kan HBOK-keuzeheer Marc Onsia zich in vinden en die doet er nog een schepje bovenop. “Als wij gewoon die penalty erin schieten dan winnen we hem met 0-4.”

20161001-osv-hbok-1

In bedrijf twee deden twee handballen van Tim Beelen en Gregory Fernand de gasten uiteindelijk de das om. De eerste was ongelukkig maar de tweede van Fernand was oliedom. Tien minuten voor tijd bij een stand van 1-0 voor OSV maakte de vleugelverdediger een slaande beweging naar het leer en scheidsrechter Oussoren kon niet om de pingel heen. Onsia was laaiend en haalde Fernand daarna meteen naar de kant. “Ongelooflijk. Voorlopig kan hij zich even herstellen. Dit ging nergens over. Ik had het gevoel dat we nog wel die 1-1 gingen maken en dan maak je zo een handsbal.”

Vanaf het begin was de intensiteit in deze derby van boven t’IJ enorm hoog. In een slordige openingsfase met aan beide zijden veel balverlies ontstonden al snel gevaarlijke situaties. Jeffrey Gits profiteerde onvoldoende van slecht uitverdedigen van Fernand en Kid Ronday zorgde met een schot dat naast zeilde voor het eerste wapenfeit van HBOK. Diezelfde Ronday zag even later zijn poging na een goede steekbal van Schaaf voorlangs vliegen.

20161001_151729

Halverwege de eerste helft was OSV meerdere keren levensgevaarlijk. De sterk spelende Shanon Schet vond de vuisten van Robin Thiel en Bruce Carstens mikte met zijn boogbal iets te hoog. Ook ontbrak bij OSV een aantal keer de juiste eindpass en voorkwam Fernand een intikker van Schet. HBOK nam in het laatste kwart voor de thee wat meer het initiatief en kreeg een uitgelezen kans om de score te openen. Schaaf werd binnen de zestien gevloerd door Marco Keevel, maar verprutste de strafschop met een slappe inzet die naast rolde.

Vroeg in de tweede helft kreeg HBOK het deksel op de neus. Na hands van Beelen benutte Klaver het buitenkansje wel: 1-0. Geen man overboord voor de ploeg van Onsia. Alleen het geluk zat HBOK deze middag niet mee. Een kopbal van Marcel Koning belandde op de lat en Ronday knikte van dichtbij voorlangs. Aan de overzijde voorkwam Beelen voor de lijn een inzet van invaller Jaydee Nicholson. 20161001-osv-hbok-3

Een spannende slotfase werd door de onnodige handsbal van Fernand bekoeld. Klaver schoot ook penalty twee zeer overtuigend in en besliste hiermee de wedstrijd. HBOK ging in het slot nog wel op zoek naar de aansluiting, maar verder dan een gevaarlijke scrimmage kwamen de witgroenen niet. In de blessuretijd behoedde Thiel HBOK, met een fantastische reflex op een inzet van Dave Sijbrands, voor een 3-0 nederlaag.

De zoals hij het zelf zegt emotionele Onsia was nuchter over het verlies. “We zijn nooit los van de grond geweest. We weten dat het een goede competitie is. Als je even wat zwakker bent zoals vandaag krijg je het deksel op de neus en dat is ook voetbal.” Meeuwsse zag een verdiende zege voor OSV: “HBOK vond ik optisch wel de betere ploeg, maar ik vond dat zij weinig uitgespeelde kansen kregen en voornamelijk uit de reactie voetbalden. Ik vond dat wij met name na rust veel balans hadden en weinig ruimte weggaven. Hier om de hoek hangt een bord waarop staat: het collectief wint. Dat was vandaag het geval!”

Kijk hier voor de uitslagen, de stand en het programma van de zaterdag tweede klasse A.

Verslag en foto’s: Justin Crombeen