Overzicht: Chabab nog altijd met stadsdeel verwikkeld in langdurige soap

Met de eis van een half miljoen euro namens Chabab is er een nieuwe aflevering gekomen in de langdurige soap rond de accommodatie van zondag Hoofdklasser. Al acht jaar is Chabab met het stadsdeel Nieuw-West bezig om te zoeken naar een oplossing. Maar wat is er in die afgelopen acht jaar allemaal gebeurd?

In 2006 begon de soap met Chabab en het stadsdeel Nieuw-West in de hoofdrol. Op sportpark Riekerhaven was geen plaats meer voor Chabab en werden velden omgeploegd om het sportpark voor te bereiden op de thuisbasis van tennisclub Popeye Goldstar. In 2008 werd er in Nieuw Sloten een nieuwe thuisbasis gevonden voor de club. Chabab tekende in op de verhuizing, maar doordat de plannen van het tennispark spaak liepen, bleef Chabab op Riekerhaven spelen.

Vanwege de slechte staat van sportpark Riekerhaven – zo was er maar één veld beschikbaar – liep de jeugdafdeling van Chabab leeg. Dit zorgde voor financiële problemen. Door de slechte staat van het sportpark verbood de KNVB in 2012 het spelen van Topklasse-voetbal er in 2012 voor dat de KNVB het spelen van Topklasse-voetbal verbood op Riekerhaven. Vanuit het stadsdeel Nieuw-West werd Chabab onder druk gezet om te fuseren met achtereenvolgens DWS en Blauw-Wit Amsterdam, maar beide fusies gingen niet door.

Chabab

Na het mislukken van de fusie met DWS moest Chabab op zoek naar een onderkomen om het seizoen 2013/2014 uit te spelen. Dat lukt bij Blauw-Wit op sportpark Sloten. Sportpark Riekerhaven was niet meer bespeelbaar, omdat het stadsdeel wilde geen investeringen meer doen in Riekerhaven. Ondertussen werd de huur van Chabab opgezegd vanwege een huurachterstand van drie maanden, terwijl er niet gespeeld werd in Nieuw-West.

In juli dit jaar kreeg Chabab van het stadsdeel te horen dat er per 1 augustus geen velden meer verhuurd werden op Riekerhaven. Een maand later lijkt Chabab een oplossing te hebben gevonden voor het langlopende conflict door het sportcomplex van het failliete ZRC/Herenmarkt in gebruik te nemen. Het plan wordt echter afgekeurd. Chabab kan tijdelijk de wedstrijden in de zondag Hoofdklasse A afwerken op het naastgelegen KNVB-veld op sportpark Riekerhaven, maar het stadsdeel eist hiervoor wel 21.000 euro aan openstaande huurschuld.

Volgens wethouder Sport Eric van der Burg hoort er voor Chabab “een goede accommodatie te zijn”. Tijdens het Kampioenschap van Amsterdam zei Van der Burg dat er binnen twee weken een uitsluitsel moest komen over een accommodatie voor de Hoofdklasser, maar 2,5 maand verder is die er nog steeds niet.

Chabab betaalt de helft van de eis van het stadsdeel en krijgt hiervoor ontruiming aangezegd. Chabab verzet zich hiertegen en zonder dagvaarding of andere aankondiging besloot het stadsdeel afgelopen woensdag (5 november) tijdens een training van het zaterdagelftal plots de veldverlichting uit te zetten. Een volgens Chabab onrechtmatige handeling, waarvoor de club nu een advocaat heeft om deze zaak af te sluiten.

Chabab eist nu een half miljoen euro van het stadsdeel en beschuldigt de gemeente van onrechtmatige handelingen. Het al acht jaar lopende conflict tussen de club en het stadsdeel lijkt nu zijn hoogtepunt te gaan bereiken. Maar in die acht jaar is Chabab nog altijd niet verhuisd.

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)