Pancratius in serieuze problemen na ruime nederlaag tegen VVA/Spartaan

In de zondag tweede klasse B heeft Pancratius een pijnlijke nederlaag geleden tegen rode lantaarndrager VVA/Spartaan. In Badhoevedorp wonnen de Amsterdammers met 1-5. Ondanks de overwinning blijft VVA/Spartaan laatste, omdat concurrenten Houten en FC Weesp ook wonnen.

Pancratius nam na de aftrap gelijk het initiatief en was duidelijk de betere ploeg en creëerde ook kansen. VVA/Spartaan had moeite met de snel combinerende aanvallers van Pancratius. Het was echter een halfuur wachten tot de echte grote kans voor Pancratius. Omar El Aamrani zette voor vanaf rechts en de bal kwam met een gelukje bij Bobby Bosma terecht in het strafschopgebied. Bosma had echter te veel tijd nodig waardoor zijn schot werd geblokt.

20160424-_HVD3080

Een minuut later lag de bal aan de andere kant op de stip. Naoufal Mechaia ging neer nadat Pancratius-keeper Stijn Morsch de bal leek te spelen. Scheidsrechter Broers wees echter gedecideerd naar de stip. Özkan Özmen benutte het buitenkansje. Zo kwam VVA/Spartaan tegen de verhoudingen in op voorsprong. Nog voor rust verdubbelde VVA/Spartaan zelfs de marge naar twee via een prachtige kopbal van Naoufal Mechaia. De bal ging met een boog over keeper Morsch heen. Zo stond de wedstrijd bij rust volledig op zijn kop.

Meteen na rust werd Pancratius-aanvoerder Justin Ruijter neergehaald en kreeg Pancratius ook een penalty. Ralf Fenne faalde niet en zorgde voor de aansluitingstreffer. Met nog bijna een hele helft te spelen was er tijd genoeg om er op en erover te gaan, maar gek genoeg kwam de wedstrijd na de aansluitingstreffer juist wat meer in evenwicht. De uitbraken van VVA/Spartaan werden gevaarlijker en Pancratius creëerde niet veel kansen meer.

20160424-_HVD3060

Twintig minuten voor tijd viel de 1-3. Doelman Morsch ging onder een voorzet door waarna invaller El Arabi Abdessadak in een leeg doel kon koppen. Een minuut later had invaller Richie van Hameren nog een enorme kans op de 2-3, maar hij wilde er maar niet in voor Pancratius. VVA/Spartaan liep nog via twee uitbraken uit naar 1-5 door goals van Abdelhak Challaoui en wederom Abdessadak.

Voor Pancratius-trainer Bart Jansen was de penalty voor VVA/Spartaan een cruciaal moment in de wedstrijd. “Het was geen penalty. De keeper ging 100% voor de bal. Je zag ook aan de richting van de bal na de actie dat hij de bal speelde.” Zijn collega Petar Djenic van VVA/Spartaan moest dat beamen. “Het was een makkelijk gegeven strafschop, maar dat gold ook voor die van Pancratius. We hebben echt als team gewerkt. Natuurlijk hebben we ook een beetje geluk gehad. Maar als je met 1-5 wint kan dat niet alleen maar geluk zijn.”

20160424-_HVD3089

Zowel Pancratius als VVA/Spartaan gaan spannende weken tegemoet. “We kunnen nog gewoon negen punten pakken”, aldus Jansen. “We hebben genoeg kwaliteit in de ploeg, maar bij dit soort wedstrijden is dat niet genoeg en komt er toch wat meer bij kijken.” Djenic heeft nog altijd goede hoop op lijfsbehoud van VVA/Spartaan: “Ik hoop dat we zo doorgaan. We moeten optimistisch blijven. Alles is nog open.”

Pancratius is gezakt naar de tiende plaats, één puntje boven een nacompetitieplek. Het gat tussen Pancratius en VVA/Spartaan is nog maar vier punten. Kijk hier voor alle uitslagen, de stand en het programma in de zaterdag tweede klasse B.

Verslag: Koen Vanhellemont
Foto’s: Hans van Dijk