Penaltykiller Koopen bezorgt RKAVIC winst op OSV

‘Een krankzinnige wedstrijd’ was de conclusie van RKAVIC-doelman Alex Koopen en daar was niks aan gelogen. In een wedstrijd vol bijzonderheden moest de thuisploeg OSV de overwinning laten aan de tegenstander uit Amstelveen. Arnoud Atsma was de enige die wist te scoren: 0-1.

Koopen was blij met de overwinning, maar leek er niet op te rekenen. Koopen: ‘Het leek een typische 0-0 wedstrijd te worden. In het begin hadden we zeker moeite met ze, het was een technisch goed voetballende ploeg. Gelukkig konden wij een doelpuntje maken.’ De doelman wist zelf twee strafschoppen te stoppen en dat is iets wat Koopen wel vaker doet. ‘ ik geloof dat dit seizoen zes van de zeven strafschoppen tegen mij er niet ingingen. Vandaag koos ik twee keer dezelfde hoek en ik had het geluk dat zij die hoek ook kozen.’

RKAVIC moet met tien man verder na de rode kaart voor Veening

Al vanaf de eerste minuut van de wedstrijd trok Koopen de hoofdrol naar zich toe. In de eerste aanval werd Dick Bos van OSV naar de grond gewerkt en er zat voor scheidsrechter Germs niks anders op dan naar de strafschopstip te wijzen. Echter, aanvoerder Niels Rietvelt wist dit buitenkansje niet te benutten. ‘Ik gokte er gewoon op dat hij de rechterhoek zou kiezen. De penalty was niet heel goed geschoten en dus kon ik hem stoppen’, aldus Koopen. Dit luidde een wedstrijd in met kansen voor beide ploegen. Zo was de pas zestienjarige Jaydee Nicholson tweemaal dichtbij de openingstreffer, maar zijn schoten werden gepareerd door Koopen.

osv rkavic nacom zat 1 juni 2013 (8 van 8)

RKAVIC kwam een aantal keer gevaarlijk voor het doel van Marco Keevel. Peter Verbaken werd door een slim balletje tussendoor van Thomas Brinkhof voor het doel van Keevel gezet, maar zijn schot ging over. Balverlies op het middenveld van OSV gaf Eduard Ort de mogelijkheid om doelman Keevel op te zoeken, maar hij krulde zijn schot ongevaarlijk naast. Vlak voor rust leek RKAVIC op voorsprong te komen. Opnieuw stond Brinkhof aan de basis van de aanval en zorgde ervoor dat Laurens Out recht op Keevel af. Out probeerde hem te omspelen, maar de doelman bleef goed naar de bal kijken en haalde daarmee de angel uit de aanval. Bij het wegwerken van de bal blies Germs voor het rustsignaal en zo zochten OSV en RKAVIC de kleedkamers op bij een 0-0 tussenstand.

Alex Koopen stopt namens RKAVIC twee stafschoppen van OSV

Bij het begin van de tweede helft waren het de mannen van René Panhuis die de eerste goede mogelijkheid creëerde. Een vrije trap van Bos kwam op het hoofd van Donny Reugenbrink terecht, maar die kon zijn kopbal niet genoeg snelheid meegeven. Het lukte OSV niet om door te drukken en enigszins onverwacht kwam RKAVIC op een voorsprong. Victor Peneloza wist twee tegenstanders te omspelen en speelde de bal naar Atsma. Die hoefde niet twee keer na te denken en zijn schot van een meter of twintig belandde onhoudbaar achter Keevel. Na de 0-1 van Atsma ging OSV direct op zoek naar de aansluitingstreffer. Melle Bruijns leverde een prima voorzet af op Renco Bakker, maar zijn kopbal werd op sublieme wijze gekeerd door Koopen.

osv rkavic nacom zat 1 juni 2013 (1 van 8)

De periode na het doelpunt van RKAVIC werd gekenmerkt door stevigere tackles, met als gevolg dat Germs een stuk vaker moest ingrijpen door middel van gele kaarten. Door een handsbal van de ingevallen Mohamed Azaly in het strafschopgebied van RKCAVIC, mocht OSV voor de tweede keer de bal op de stip leggen. Ditmaal was het de beurt aan Mischa Klaver, maar ook hij wist Koopen niet te passeren vanaf elf meter. Het vertrouwen in een goede afloop leek hiermee ten einde voor de ploeg uit Amsterdam-Noord, maar nog geen twee minuten later stond RKAVIC nog maar met tien spelers op het veld. Invaller Tom Vening kwam na de gemiste strafschop het veld in, maar werd, op aangeven van de grensrechter, door Germs na een paar minuten al weer weggestuurd met een rode kaart. Ook tegen tien man lukte het OSV niet om de gelijkmaker te produceren en daarmee kon RKAVIC de 0-1 overwinning met zich meenemen.

osv rkavic nacom zat 1 juni 2013 (2 van 8)

Vening kon het zelf niet geloven dat hij van het veld werd gestuurd. ‘Dit was absoluut geen rode kaart. Mijn tegenstander liep twee keer naar achter en kwam tegen mij aan. Ik liep toen naar voren en liep daarmee ook tegen hem aan. Op basis daarvan krijg ik een rode kaart, maar het was verre van een rode kaart.’ Ook Koopen begreep niet waarom zijn teamgenoot van het veld werd gestuurd. Koopen: ‘Dit was echt een belachelijke rode kaart. Maar we hebben tegen Hellas Sport in de competitie laten zien dat we goed met tien man kunnen spelen. Volgende week moeten we het afmaken.’