Penaltykiller Rocha bezorgt AMVJ zege op koploper WVHEDW

Het blijft ongekend spannend in de top van de zaterdag Tweede klasse A. AMVJ moest vandaag winnen van WVHEDW om de koploper in het zicht te houden en dat deed de ploeg van Hans Schakel middels een 1-0 zege. AMVJ doelman Levien Rocha hield vlak voor het einde nog een strafschop van Ruben Loeve tegen. Omdat ZOB verloor van Castricum staat AMVJ nu tweede, op vier punten (met één wedstrijd minder) van WVHEDW.

De aanvoerder van de thuisploeg, Mark Schol, liep met een grote glimlach van het veld en werd constant gefeliciteerd door supporters. Deze overwinning was volgens Schol ook hard nodig. Schol: “Met deze zege blijven we de druk op WVHEDW houden en zullen zij die druk ook meer voelen. Vandaag zijn we mentaal niet ingezakt, zoals we dat wel eens doen, en daardoor konden we negentig minuten lang blijven gaan.”

Verdediging WVHEDW

Op sportpark Het Loopveld kreeg AMVJ de eerste mogelijkheden in een rommelige eerste helft. Bram Owusu kopte uit een corner van Jeroen Halsema op de paal en een volley van diezelfde Owusu ging niet veel later over het doel van WVHEDW doelman Jordy Heimens. In de eerste 45 minuten had de thuisploeg duidelijk de overhand en het elftal van Martin Steenvoorden werd vaak afgetroefd in persoonlijke duels. WVHEDW creëerde weinig kansen voor rust en werd eigenlijk alleen gevaarlijk toen Floris Reurts over kopte uit een corner van Loeve. AMVJ kreeg na de kopbal van Reurts de beste mogelijkheid van de eerste helft. Een mooie steekbal van Dirk van Moorselaar bracht Imke van Moorselaar oog in oog met Heimens, maar zijn inzet rolde voorlangs het doel van WVHEDW. De bezoekers mochten van geluk spreken dat het nog niet op achterstand stond en hadden de rust om zichzelf te herpakken.

Dat lukte de mannen van Martin Steenvoorden, want in de tweede helft kwam WVHEDW goed uit de kleedkamer. Loeve kreeg een kopkans na een vrije trap van Mick Zwolle, maar AMVJ keeper Rocha zag de kopbal naast gaan. Aan de andere kant moest Heimens zijn elftal redden toen hij Joram Melis voor zich zag verschijnen. Het was het startsein voor een leuke tweede helft, waarbij AMVJ net iets meer grote kansen kreeg in vergelijking met WVHEDW. Zo schoot Jonne Seriese rakelings over en datzelfde overkwam Imke van Moorselaar na een goede actie van Owusu. Halverwege de tweede helft herhaalde zich het scenario van de eerste mogelijkheid voor WVHEDW. Zwolle was vanuit een vrije trap wederom de aangever en Loeve het eindstation, maar de aanvallend ingestelde middenvelder schampte de bal en daardoor bleef het doel van Rocha schoon. Een kwartier voor het einde brak de wedstrijd eigenlijk pas echt los en scheidsrechter Van der Laak had daar een aandeel in.

Strafschop gaat voorbij aan Jordy Heimens
Foto Karel Stevens: WVHEDW doelman Jordy Heimens ziet de strafschop van Jonne Seriese aan zich voorbij gaan

De leidsman gaf AMVJ een penalty wegens vasthouden in de zestienmeter en deze beslissing was discutabel te noemen. De verder goede fluitende Van der Laak wees resoluut naar de stip en Seriese maakte vanaf elf meter geen fout. Door de 1-0 achterstand moest WVHEDW beginnen aan een slotoffensief om in ieder geval een punt over te houden en de club uit Amsterdam-Oost kreeg enkele kansen om de gelijkmaker te maken. Invaller Joey van Lemmeren zag zijn inzet op vijf met van de doellijn geblokt worden en spits Cees Smaal was tot tweemaal toe gevaarlijk, maar zijn schot (naast) en kopbal (over) leverde niets op. Een actie van Smaal vlak voor het einde leverde wel iets op, omdat Van der Laak een overtreding zag en WVHEDW een strafschop gaf. Het was de ideale mogelijkheid om de 1-1 op het scorebord te brengen, maar Loeve wist dit buitenkansje niet te benutten. Zijn strafschop ging recht op Rocha af en in de rebound mikte Loeve over. Het was de laatste kans voor WVHEDW, dat AMVJ dichterbij ziet komen door de 1-0 nederlaag.

Gemiste strafschop Loeve WVHEDW
Foto Karel Stevens: Ontluistering en vreugde na de gemiste strafschop van WVHEDW

Ondanks de hectische slotfase na de strafschop van AMVJ vond Schol dat zijn ploeg vandaag verdiend gewonnen had. Schol: “We hebben het tempo van deze wedstrijd bepaald en bleven, ondanks het slechte veld, de voetballende oplossing zoeken. In de tweede helft kreeg WVHEDW meer kansen, maar wij hebben zelf ook genoeg gecreëerd. Het was een goede wedstrijd van onze kant en we kunnen nu weer naar het kampioenschap gaan kijken.”

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)