Sander Middelbeek - Foto: Rob van Vliet

Pover Ajax verliest in Lisse

Met een fikse kater vertrok Ajax uit Staphorst dinsdag, waar het met 1-0 onderuit ging. Zaterdagmiddag ging Ajax in Lisse bij de nummer 2 op zoek naar revanche. Maar daar slaagde het niet in: 2-0.

De blauwgelen startte overtuigend en al na twee minuten was het Jaap Zwetsloot die doelman Virgil Deen naar de grond liet gaan.  Ajax werd in de beginfase fel onder druk gezet. Dat leidde ook tot balverlies van Timo van Roemburg, waar Jeffrey Kleibroek dankbaar van profiteerde. Hij stuurde Enzo Stroo diep en die passeerde Deen: 1-0. Ajax kreeg geen poot aan de grond. Zeker in de eerste dik 20 minuten was de thuisclub gewoon overal net even wat eerder bij. Onder aanvoering van regisseur Jeffrey Kleibroek en Enzo Stroo werd de Ajax-defensie op de proef gesteld, maar de thuisclub was voorin wel creatief maar niet daadkrachtig genoeg. En zo bleef Ajax leven en dus hoop houden. Maar na het uitvallen van Lesly de Sa al in de twaalfde minuut met een blessure bleef de aanvalslinie van Ajax pover acteren. De thuisclub had nauwelijks wat te vrezen van de Amsterdammers, ondanks verwoede pogingen van Jip Bartels die zijn manschappen probeerde aan te sturen. De voortvarende attractieve start werd naarmate de rust in zicht kwam verbleekt door de vele irritaties, kleine blessures en opstootjes waardoor de eerste helft wel levendig bleef maar niet meer amusant.

Na rust probeerde Ajax met diverse wissels het tij te keren en voetbalde het behoorlijk mee. Maar Ajax werd pas gevaarlijk uit een vrije trap na een uur spelen. De trap van Bartels werd ternauwernood naast getikt door doelman Erik Cummins. Steeds meer bemoeide Ajax zich met de wedstrijd en het ambitieuze FC Lisse was al lang niet meer zo aanwezig als voor rust, maar Ajax miste de creativiteit en toch ook het gogme Lisse echt aan het wankelen te brengen. In de 75e minuut moest Ajax andermaal capituleren, toen Luca Tarani attent reageerde en in de vrije ruimte opdook: 2-0. Ondanks het inbrengen van onder andere Lars Middelwijk om misschien het vuurtje weer wat aan te wakkeren, kwam niet FC Lisse maar juist Ajax goed weg  in de tachtigste minuut. Het was doelman Deen die maar weer eens de complimenten kreeg, want met zijn fraaie redding op het schot van Tom Noordhoff zorgde hij ervoor dat de marge op twee bleef staan. De thuisclub behaalde zo een verdiende zege zonder al teveel vuurwerk. Het vuurwerk was er vooral vooraf, dankzij de supporters van Lisse.

Ajax moet dus naar beneden blijven kijken, want de onderste vier ploegen zijn gevaarlijk dichtbij. Komende zaterdag wederom een bezoek aan de bollenstreek, dan gaat Ajax naar FC Lisse. Bekijk hier alle uitslagen en de stand in de Derde Divisie Zaterdag

Tekst: Marcel Wagenmakers

Archieffoto: Orange Pictures