Machiel van der Woude, voorzitter AFC

Preses AFC stopt er mee

Machiel van der Woude is bezig aan zijn laatste seizoen als voorzitter van AFC. Na de 10 jaar de hamer te hebben vastgehouden en 23 jaar in diverse functies als bestuurslid actief te zijn geweest is het tijd voor vernieuwing zegt hij zelf.

Van der Woude: “Aan alles komt een eind, dan is het genoeg geweest. Ik zie dat dingen zich gaan herhalen. Er moeten nieuwe mensen opstaan met nieuwe inzichten. In juli tijdens de Algemene Ledenvergadering heb ik dat aan de leden medegedeeld. Dit is echt mijn laatste jaar en voor de meeste is dat geen verrassing.”

Maart 2004: Van der Woude feliciteert Robert Gehring met zijn 150ste wedstrijd in het eerste van AFC

23 Jaar is Van der Woude in diverse functies betrokken bij  de club. Eerst als voorzitter van de jeugdafdeling en daarna als bestuurslid pers, public relations en evenementen. Tevens was hij vier jaar vice-voorzitter. De laatste tien jaar is hij dus voorzitter. Begin juli tijdens de Algemene Ledenvergadering zal er afscheid genomen worden van de huidige voorzitter. Het ligt in de lijn der verwachtingen dat Ad Westerhof, de huidige vice-voorzitter, de functie van Van der Woude zal overnemen.

Tijdens het afscheid van Lutzen Brink in mei 2012

Van der Woude: “Ik weet nog niet wat ik ga doen. Ik ga in ieder geval niemand voor de voeten lopen en vertellen hoe ze het moeten doen tenzij zij een beroep op mij doen. Ik ben ook voorzitter van de Stichting Goed Genoeg. Daar neem ik ook afscheid van Het heeft geen zin om te blijven hangen maar ook hier geldt dat ik mijn kennis zal delen indien gewenst. De problematiek omtrent het sportpark (de mogelijke verhuizing van AFC, red.) is een omvangrijk project en neemt veel tijd in beslag. Ik hoef geen voorzitter te zijn of een leidinggevende functie te hebben om mijn kennis te kunnen delen.”

Met Ajax voorzitter Hennie Henrichs (oktober 2012)

Als voorzitter sloeg Van der Wouden zelden tot nooit een wedstrijd van het eerste elftal over. Het kampioenschap van de hoofdklasse en dus de promotie naar de topklasse was een hoogtepunt maar is niet het eerste wat hij noemt als we naar zijn hoogtepunten vragen. Van der Woude: “Het 100-jarige bestaan van AFC (in 1995, red.) was het absolute hoogtepunt. Ook de tijd dat mijn kinderen nog speelden en ik leider was mag zeker niet onvermeld blijven. Natuurlijk was het kampioenschap ook een hoogtepunt. Er zijn er te veel om op te noemen.” Met een brede lacht voegt hij daar later aan toe: “En natuurlijk het voetballen in Veteranen 3.”

Als het om de dieptepunten gaat tijdens zijn bestuurlijke functies noemt hij eigenlijk direct de leden die AFC ontvallen zijn.” Er vallen mensen weg die je dierbaar zijn. Bij een grote en betrokken vereniging als AFC zijn dat er nog wel wat geweest. Ik vond dat iedere keer erg moeilijk.”

Aan het eind van het seizoen zal de voorzitter de hamer dus neerleggen. 25 Uur per week zet hij zich nu in voor de club. Dat zal dan wel wat minder gaan worden maar AFC-er zal hij altijd blijven. Van der Woude: “Ik zal er altijd blijven komen en de club, mijn AFC, blijven koesteren.”

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)