Edwin van de Raad

Prima overwinning Vlug en Vaardig

Vlug en Vaardig was deze laatste zaterdag van september veel beter dan (mede)koploper FC Amsterdam. De wedstrijd was nauwelijks begonnen of V&V kreeg al een dot van een kans. In de 18e minuut kwam, na goed voorbereidend werk van Remco Maasbommel, Marco Brouwer alleen voor de doelman. Hij was, overigens keihard werkend centraal achter de spitsen, deze wedstrijd ongelukkig in de afronding. De enige mogelijkheid van FC Amsterdam in de eerste helft deed zich voor na 25 minuten, maar ook dit leidde niet tot een doelpunt.

Drie minuten later was het wel raak. Met een uitstekende diepe bal bereikte aanvoerder Wolter Top op links spits Mike Vos. Deze schudde zijn tegenstander af en schoot in de korte hoek langs de keeper in het doel. Een minuut later had hij de 0-2 op z’n schoen. Een goede voorzet van rechtermiddenvelder Michiel van Tilburg – hij grossierde er deze wedstrijd in – belandde op de rand van de zestien bij Marco Brouwer. Hij had zelf kunnen scoren, maar legde de bal breed op Mike Vos die in vrije positie hard over schoot.

De verdediging van V&V, Gert van Dijk op rechts, Elwin Kroese op links en Bas Rouwenhorst met Wolter Top in het centrum, gaf nauwelijks iets weg en kwam ook regelmatig nog aan goed opbouwend werk toe. En mede door adequaat storend werk op het middenveld (Michiel van Tilburg, Davey Huisman en Laurence Rutte) slaagde de rood-witten er nauwelijks in gevaarlijk te worden.

Ook na rust leek er aanvankelijk geen vuiltje aan de lucht. Weliswaar kreeg na 10 minuten kreeg de nr. 14 van FC Amsterdam, Chotillo een kans, maar schoot over. In de 70e minuut tekende dezelfde speler dan toch de onverwachte gelijkmaker aan. De aanloop was bizar. Een overduidelijke hoekschop werd door de grensrechter van de thuisclub – slechter vind je ze niet! – als doelschop gevlagd en scheidsrechter Stapel ging er in mee. Protesterende V&V-spelers vergaten dat het spel doorging en waar Bas Rouwenhorst het schot(je) dacht te blokken, verdween de bal via zijn been met een fraai boogje achter de verbouwereerde doelman Sancho van Soelen, die verder nauwelijks wat te doen kreeg.

Gelukkig stelde V&V drie minuten later orde op zaken. Marco Brouwer zijn tweede assist, dit keer van links, werd van dichtbij in één keer snoeihard op de pantoffel genomen door Mike Vos. De keeper van FC Amsterdam mocht blij zijn dat de bal boven hem insloeg en niet via hem.

Dat de wedstrijd in een hoog tempo gespeeld werd bleek uit het aantal krampgevallen aan de kant van FC Amsterdam. Dat lag hoger dan het aantal toegestane wissels.

Het mooiste doelpunt van de wedstrijd werd 10 minuten voor tijd gemaakt door de sterk spelende Remco Maasbommel. Op Messi-achtige wijze slalomde hij langs een aantal tegenstanders om vervolgens doelman Eijken kansloos te laten.

Als een verdiende toegift draaide in de laatste minuut Davey Huisman zich vrij op de rand van het strafschopgebied en bekroonde een goede wedstrijd met een prachtig doelpunt in de kruising.

Een prima en nuttige overwinning van Vlug en Vaardig in een overigens zeer sportieve wedstrijd.