Promotie/degradatieregeling van Tweede Divisie tot tweede klasse bekend

De clubs die komend seizoen in de nacompetitie belanden, weten dat het nog een lange weg wordt om zich veilig te spelen of te promoveren. De KNVB heeft de promotie/degradatieregeling voor de Tweede Divisie tot de tweede klasse bekend gemaakt.

Zo maakt komend seizoen alleen de kampioen van de Tweede Divisie de stap naar de Jupiler League. De nummers 15 en 16 van de Tweede Divisie spelen een nacompetitie met de zes periodekampioenen uit de twee Derde Divisies (zaterdag en zondag) om twee plaatsen.

Door degradatie vanuit de Tweede Divisie kan voor seizoen 2017/’18 sprake zijn van een ongelijk aantal zaterdag- en zondagclubs in de Derde Divisie. In dat geval worden één of meerdere clubs ingedeeld in een Derde Divisie die niet overeenkomt met hun gebruikelijke/gewenste speeldag. In eerste instantie wordt dit aan de clubs uit de Derde Divisie gevraagd of zij zich vrijwillig aanbieden om te ruilen van speeldag, daarna kijkt de KNVB pas naar de degradanten uit de Tweede Divisie.

Voor de nacompetitie tussen de Derde Divisie (zaterdag en zondag) en Hoofdklasse wordt gespeeld om twee tickets. De nummers 15 en 16 treffen de zes periodekampioenen, drie uit elke Hoofdklasse, in twee knock-outrondes voor twee plekken in de Derde Divisie.

In de Hoofdklasse/eerste klasse is het nacompetitiesysteem voor de zaterdag en de zondag verschillend. De nummers 13 en 14 van de twee zaterdag Hoofdklassen spelen in de nacompetitie met de in totaal vijftien periodekampioenen van de eerste klasse om drie plaatsen in de Hoofdklasse. De ploegen zijn verdeeld in zes poules waarin een halve competitie wordt afgewerkt. Per poule wordt een halve competitie gespeeld. De poule-winnaars gaan vervolgens naar een knock-outronde. De winnaar van die confrontatie is het seizoen daarna Hoofdklasser.

Op zondag zijn er maar twee plekken te vergeven in de Hoofdklasse. Ook hierin wordt allereerst een halve competitie afgewerkt tussen de vier herkansers (twee uit elke Hoofdklasse) en achttien periodekampioenen uit de eerste klasse. De zes winnaars van de halve competitie worden vervolgens opnieuw ingedeeld in twee finalepoules, waarin drie poulewinnaars voor één ticket in de Hoofdklasse strijden.

Voor de eerste/tweede klasse is er in tegenstelling tot afgelopen seizoen geen sprake meer van een finale. Voor de eerste klasse A spelen de nummers 11 en 12 tegen de drie periodekampioenen uit 2A en 2B voor twee plekken in de eerste klasse. Tussen de tweede en derde klasse geldt dezelfde verdeling.

De KNVB heeft het schema van de nacompetitie al gemaakt maar hierin is nog veel onduidelijk. Het gaat telkens om de eindklassering van de periodekampioenen van de afdeling.

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)