Promotie voor Teeken (Legmeervogels) einde roerige periode

Legmeervogels speelt na de zomer voor het eerst sinds 1995 weer in de tweede klasse. De ploeg uit Uithoorn was er de laatste jaren al dichtbij, maar strandde tot acht keer toe in de nacompetitie. Vanmiddag rekende het team van de vertrekkende Stefan Teeken eindelijk af met dat syndroom. Na de 1-2 overwinning in Bloemendaal van donderdag was een 1-1 gelijkspel thuis voldoende.

Voor Teeken komt er een einde aan een roerige periode. De oud-trainer van SV Hoofddorp ging in september aan de Randhoornweg aan de slag. De resultaten vielen in de eerste maanden tegen, waarop bestuur en spelersgroep het vertrouwen in Teeken verloren. In december liet de clubleiding weten de samenwerking met de oud-keeper van Telstar na dit seizoen te beëindigen. Opmerkelijk genoeg maakte Legmeervogels daarna een flinke opmars. Van de laatste zeventien wedstrijden werden er veertien gewonnen.

Stefan Teeken zat tot de laatste seconde  in spanning
Stefan Teeken zat tot de laatste seconde in spanning

De ploeg steeg van de negende naar de derde plaats en zette deze stijgende lijn door in de nacompetitie. Na afloop van de finale tegen Bloemendaal blikt Teeken terug op deze periode. “Ik heb het mentaal erg zwaar gehad. Gelukkig had ik aan mijn assistent Raymond van der Kleij een hoop steun.” Ingetogen kijkt hij toe hoe de spelers op het veld verder feesten. Teeken hoopt bij zijn nieuwe club Overbos, waar hij de zaterdagselectie  in de derde klasse gaat leiden, op minder tumult. “Misschien kom ik nog wel eens terug hier, maar mijn hart ligt toch echt bij mijn oude club Hoofddorp. En straks bij Overbos.” De opvolger van Teeken bij Legmeervogels is ook al bekend: Jack Honsbeek. Hij komt over van de zaterdagselectie van Argon.

Op het zonnige Sportpark Randhoorn startte Legmeervogels sterk. Met gedegen combinatiespel trok de ploeg richting het doel van Bloemendaal. Na twee mislukte schoten van Alex Muller en Robin Oussoren, was het na een kwartier wel raak. Een lange pass van Dennis Rijnbeek bereikt Oussoren in het zestienmetergebied. De spits voelt een Bloemendaalse verdediger in de nek, raakt uit balans en tikt de bal op goed geluk door op Mels Bos. Die schuift hem onder keeper Daan Kerkman door. Bloemendaal had op dat moment nog weinig in te brengen. De ploeg van trainer Rob Büchel zocht vooral de rechterflank, maar de aanvoer op Wouter Snel was niet secuur genoeg.  Aan de andere kant raakte Jordy de Groot met een kopbal uit een corner de bovenkant van de lat. Na een half uur veranderde dit beeld. Bloemendaal zocht meer de duels, won die ook vaker, en werd gevaarlijker. Een eerste vrije trap van Gijs Jan Poelgeest werd nog gepareerd, maar bij een nieuwe poging vond de verdediger  Rick Kuit op links. De mee opgekomen Bart de Bruine reageerde alert, en tikte van dichtbij binnen.

Feest 4 legmeervogels

De enorme schare toeschouwers werd na de rust getrakteerd op een spannend schouwspel. Daar zorgde Bloemendaal-goalie Kerkman mede voor, door met een onwaarschijnlijke reflex een pegel van Oussoren uit de rechterbovenhoek te tikken.

De redding was een boost voor Bloemendaal, dat nog harder op zoek ging naar de 1-2. Na een uur spelen kreeg het via Paul Joon een flinke kans. De invaller schoot de doorgekopte bal van dichtbij echter een meter naast. Het vervolg bleef spannend, met nog enkele kansen voor Bloemendaal. Het ontbrak de ploeg echter aan scherpte. Legmeervogels had even geen antwoord op het fanatieke spel van de tegenstander, en de korte passing lukte steeds minder goed. Nadat het spel stillag vanwege een blessure van Kerkman, zette Bloemendaal nog één keer aan. Een fantastische steekpass van middenvelder Tim Martijn Joon bereikte Snel. De rechtsbuiten trok naar binnen, omspeelde de reservekeeper en loste een schot. Sebastiaan van Dijke redde vanaf de lijn. Na het laatste fluitsignaal barstte het feest los.

feest 2 legmeervogels

“We waren enorm gespannen vandaag, en dat zag je tijdens de wedstrijd terug”, zegt Teeken na afloop. “Ik denk dat wij ook veel meer de druk voelden om te promoveren. Wij moesten, zij mochten.” Coach Rob Büchel van Bloemendaal beaamt dit maar zijn teleurstelling is er niet minder om. “Wat we dit jaar presteren is knap. Vorig jaar streden we nog tegen degradatie. Maar als je in een finale komt wil je ook winnen. Deze jongens willen ook graag hogerop. Het is jammer dat we geen verlenging af konden dwingen. Daarin hadden we gezien onze betere conditie een goede kans.” Bloemendaal krijgt nog één kans om de tweede klasse te bereiken. Daarvoor moet het aanstaande donderdag eerst winnen van VVZA. Als dat gebeurt mag de ploeg tegen KFC of Volendam spelen voor het laatste plekje in de tweede klasse.

Verslag en foto’s Jonathan Verhagen

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!