Punt achter onderzoek naar Zeeburgia

Het bestuurlijk onderzoek van de gemeente Amsterdam bij voetbalvereniging Zeeburgia heeft tot niets geleid en wordt niet voortgezet. Er is door de gemeente geen informatie om de vermeende misstanden bij de club te concretiseren. Dat heeft burgemeester Eberhard van der Laan in een brief aan het bestuur van de voetbalvereniging laten weten.

Eind vorig jaar werd bekend dat de politie een onderzoek ging starten naar de beschuldigen van onder andere seksuele intimidatie door een jeugdtrainer van de club. Volgens Het Parool werd een jeugdtrainer ervan beschuldigd dat hij moeders van pupillen speeltijd beloofde in ruil voor seks. Ook kwamen bij de politie signalen binnen over vermeende criminele geldstromen. Maar daarover is geen informatie gevonden.

De burgemeester geeft in de brief aan dat Zeeburgia tot de top van de jeugdopleidingen in Amsterdam behoort en vraagt het bestuur dan ook om door te gaan met de professionalisering van de club die een jaar geleden is ingezet. Onder andere PSV en Oranje voetballers Adam Maher en Luciano Narsingh speelde in het verleden voor de club uit Amsterdam-Oost. Wel vraagt Van der Laan of Zeeburgia alert wilt blijven op mogelijke signalen van misstanden binnen de vereniging.

De professionaliseringsmaatregelen die genoemd worden zijn onder andere het aanvragen van een VOG-verklaring van bestuursleden, trainers en vrijwilligers en het aanstellen van een verenigingsmanager. Daarnaast moet bij belangrijke beslissingen het vier-ogen principe worden gehanteerd. De burgemeester laat verder weten het onwenselijk te vinden dat onschuldigen het slachtoffer worden van een lastercampagne.

Zeeburgia-voorzitter Marianne van Leeuwen is blij over de uitkomst van het onderzoek: “Wij zijn blij dat het onderzoek gedaan is en dat nu voor iedereen duidelijk is wat we bij Zeeburgia al wisten. We kunnen nu ongestoord verder gaan voetballen en met het verbeteren van de club.”

 

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)