Purmersteijn begint lange weg naar Hoofdklasse met zege op VOC

Doordat Purmersteijn op de laatste speeldag het kampioenschap in de zondag eerste klasse A verspeelde, moest de ploeg van Martin van Ophuizen zich binnen een week opladen voor de nacompetitie om zo alsnog de Hoofdklasse te bereiken. De weg voor de Purmerenders is lang en door een 1-2 zege op bezoek bij VOC is Purmersteijn die weg goed begonnen. Niels Eijkenaar tekende voor beide treffers van de gasten.

Met vijf wijzigingen ten opzichte van de met 2-1 verloren competitiewedstrijd tegen DEM – Daniël Schermer, Aramez Poepon en Nick Maijenburg begonnen op de bank – was het in het eerste kwartier aftasten voor Purmersteijn in Rotterdam. De eerste kans van de wedstrijd was voor VOC, maar de lat voorkwam dat de kopbal van Pieter Beereboom de openingstreffer op zou leveren. Zonder groots voetbal was de thuisploeg iets meer in de aanval en stichtte het veelal gevaar uit dode spelsituaties.

Doelpunt Eijkenaar

Met enig geluk bleef Purmersteijn op de been. Na een half uur kregen ook de gasten de eerste mogelijkheid en opende Purmersteijn zelfs de score. Een strakke voorzet van Ruben Adney werd door Niels Eijkenaar schitterend in de kruising gekopt: 0-1. Tien minuten later was Bas Vellema dicht bij de tweede Purmerendse treffer, maar het schot van de aanvoerder ging langs de verkeerde kant van de paal. Zo kon Purmersteijn met een gelukkige 0-1 voorsprong halverwege de kleedkamers opzoeken.

Na de hervatting nam Purmersteijn het heft in handen, werd er bijzonder goed gecombineerd en de verdediging van VOC onder druk gezet. In de 47ste minuut ontstond er een scrimmage in het doelgebied van de Rotterdammers, maar zowel de inzet van Ryan Brown als van Eijkenaar werden door verdedigers met het nodige geluk geblokkeerd. Een verdediger zat Adney twee minuten later ook in de weg, nadat de middenvelder daarvoor de uitgekomen doelman Jacko Roest op het verkeerde been had gezet.

Robbert Jan Orij

Purmersteijn bleef dreigend en verdubbelde in de 51ste minuut de voorsprong. Jordy de Visser begon vanaf het middenveld aan een lange rush en bediende Eijkenaar op maat, die met een harde uithaal voor de 0-2 zorgde. Het was een fase waarin de gasten dominant waren en kansen kreeg om de score nog meer op te voeren. Het ontbrak echter aan de precisie in de afwerking.

IMG_3517

VOC kreeg in de laatste twintig minuten iets meer vat op het spel van Purmersteijn en deed er alles aan om terug in de wedstrijd te komen. Toch had het weinig gescheeld of Eijkenaar had de wedstrijd met zijn derde van de middag in het slot gegooid, maar zijn schot ging voorlangs. Terwijl VOC in de tweede helft nauwelijks aanspraak maakte op een doelpunt, was het bij een van de weinige aanvallen in de 78ste minuut toch raak. Van de rechterkant kwam een bal in het dichtbevolkte strafschopgebied van Purmersteijn en tegen de uithaal van invaller Quispel had doelman Tim Elmers geen verweer: 1-2.

Ryan Brown

In de slotfase ging nog over en weer, maar gescoord werd er niet meer in Rotterdam. Zo boekte Purmersteijn, zeker op basis van de tweede helft, een meer dan verdiende overwinning in de heenwedstrijd tegen VOC. Donderdagavond kan de tweestrijd in Purmerend worden afgemaakt, waarna in de volgende ronde Fortuna Wormerveer of EDO wacht.

Kijk hier voor alle uitslagen en het programma in de nacompetitie.