Purmersteijn heeft strafschoppen nodig bij Alkmaarsche Boys

Zondag eersteklasser Purmersteijn heeft ten koste van tweedeklasser Alkmaarsche Boys de achtste finale van de districtsbeker behaald. De ploeg van Martin van Ophuizen kende door twee doelpunten van Niels Eijkenaar een goede start, maar toen Alkmaarsche Boys zich knap terug knokte tot 2-2, moesten strafschoppen voor de beslissing zorgen. Deze werden door de Purmerenders het best genomen.

Tegen de hevige wind, wat het voetballen in Alkmaar lastig maakte, was het in de openingsfase aan beide kanten aftasten. Namens de gasten kreeg Niels Eijkenaar na tien minuten de eerste mogelijkheid om de score te openen, maar zijn inzet werd fraai door doelman Dennis Pluijmers gestopt. Twee minuten later was het wel raak. Bij een snelle uitval werd Jordy de Visser door een pass van Dick Bos het strafschopgebied in gestuurd, waar hij onderuit werd gehaald. De toegekende strafschop werd door Eijkenaar binnen geschoten: 0-1.

Alkmaarsche Boys - Purmersteijn

Alkmaarsche Boys streed met veel inzet om langszij te komen, maar ondanks de stevige wind in de rug, wisten zij weinig kansen te creëren. Purmersteijn leek daarentegen de voorsprong verder uit te breiden, alleen werd een zachte kopbal van Bos uit een voorzet van Ruben Adney van de doellijn gehaald. Ook wist Pluijmers een hard schot van Ryan Brown op knappe wijze uit zijn doel te houden. De tegenstoot van de thuisploeg mondde uit bij Stefan van Wort, die zijn boogbal over de uitkomende René Keijser over het doel zag verdwijnen.

Op slag van rust slaagde Purmersteijn erin de voorsprong te verdubbelen. Eijkenaar reageerde goed op een pass van Aramez Poepen, schudde zijn directe tegenstander van zich af en vrij voor doelman Pluijmans schoot de aanvaller de ruststand naar 0-2. Met de wind mee na de hervatting werd het echter geen gemakkelijke opgave voor Purmersteijn om de voorsprong over de streep te trekken. Alkmaarsche Boys voelde dat er nog wat te halen viel en was regelmatig op de helft van de gasten te vinden.

Het geloof werd in de 67ste minuut versterkt toen een hoge voorzet door spits Van Wort in de kruising gekopt en de aansluitingstreffer een feit was. De vers ingevallen Yassin el Yaakoubi leek binnen een paar minuten de voorsprong weer te herstellen, maar zijn inzet werd van de doellijn gehaald. Een vrije trap voor Alkmaarsche Boys, vijf minuten voor tijd, bracht Purmersteijn toch nog aan het wankelen. De poging van Tom Hofkamp ging laag over de grond, Purmersteijn-verdediger Nick Maijenburg kreeg de bal verkeerd op zijn voet, waardoor de bal onhoudbaar voor René Keijser in de touwen verdween: 2-2.

De late gelijkmaker zorgde ervoor dat Purmersteijn er in de slotfase alles aan deed alsnog een beslissing te forceren. Een afstandsschot van Ryan Brown werd echter stijlvol uit de hoek gehaald. De beslissing kwam uiteindelijk aan op strafschoppen. Omdat doelman Keijser twee penalty’s van Alkmaarsche Boys wist te stoppen, bereikte Purmersteijn zo alsnog de achtste finale van de districtsbeker.

Rene Keijser

In de volgende ronde gaat de ploeg van Martin van Ophuizen op bezoek bij zaterdag eersteklasser De Merino’s in Veenendaal, dat vierdeklasser Strandvogels met 4-0 uit de beker knikkerde. Eerst wacht Purmersteijn in de zondag eerste klasse A nog de topper volgende week, bij concurrent Alphense Boys.

Kijk hier voor alle uitslagen in de derde ronde van de districtsbeker.