Purmersteijn komt met de schrik vrij in Soest

In de zondag eerste klasse A heeft Purmersteijn de ongeslagen status een vervolg kunnen geven tegen SO Soest. De ploeg van Martin van Ophuizen moest in de slotfase nog diep gaan nadat het een 1-3 voorsprong verspeelde, maar zegevierde uiteindelijk alsnog verdiend met 3-4.

Purmersteijn begon in Soest uitstekend en had na twee minuten de voorsprong al te pakken. Soest-doelman Diango Alvarez kon een hard afstandsschot van Aramez Poepon niet klem pakken en in de rebound profiteerde spits Niels Eijkenaar hier optimaal van door de 0-1 binnen te schieten. In het vervolg van de eerste helft leden beide ploegen veel balverlies en speelde het spel zich voornamelijk op het middenveld af. De beste kansen waren voor de gasten. Een vrije trap van Ruben Adney eindigde tegen de lat en de inzet van Nick Maijenburg werd knap gestopt door Alvarez.

20161009-soest-purmersteijn-foto-jose-mol-doelpunt-eijkenaar

Een minuut na die kans voor Maijenburg kwam Purmersteijn goed weg. Uit een counter was SO Soest dicht bij de gelijkmaker, maar nadat doelman Tim Elmers op het verkeerde been werd gezet wist Mo N’Koubi de bal alsnog met een sliding voor de doellijn weg te werken. Vervolgens moest ook Rowin Mol onheil voorkomen in de Purmerendse defensie door een gevaarlijke steekpass ternauwernood tot hoekschop te verwerken.

Na een niet hoogstaande eerste helft kwam Purmersteijn wederom gretig uit de kleedkamers voor het tweede bedrijf. De gasten leken opnieuw na twee minuten tot scoren te komen, maar Adney liet de bal geheel vrij voor het doel ongelukkig onder zijn voet doorglippen. Nauwelijks drie minuten later was het toch raak. Op een uithaal van Stefan van Wonderen had doelman Alvarez geen verweer: 0-2.

20161009-soest-purmersteijn-foto-jose-mol-robbert-jan-orij

Purmersteijn leek op rozen te zitten, maar in de 53ste minuut deed SO Soest iets terug met de 1-2. Bowedee Burleson greep volgens de scheidsrechter in het strafschopgebied Soest-speler Dylan Meyer en een penalty was het gevolg. Vanaf elf meter voltrok Hessel de Goey het vonnis: 1-2. Toch waren de beste kansen nog steeds voor de gasten. Alvarez hield zijn ploeg echter in de wedstrijd door pogingen van Yassin el Yaakoubi en Poepon te keren.

Met een uur op de klok hadden de Purmerenders de voorsprong van twee doelpunten weer terug. Adney bediende Van Wonderen op snelheid, die de verdedigers zijn hielen liet zien en met een hard schot voor de 1-3 tekende. Gezien het veldspel in de tweede helft en het grote overwicht was dit meer dan verdiend voor Purmersteijn. De wedstrijd leek te zijn beslist, maar SO Soest gaf zich nog niet gewonnen en vocht voor de aansluiting.

20161009-soest-purmersteijn-foto-jose-mol-rush-stefan-van-wonderen

In de 69ste minuut had de thuisploeg die aansluiting gevonden. Meyer kreeg bij een hoekschop door slecht ingrijpen van de Purmersteijn-defensie de kans om de 2-3 binnen te schuiven en deed dit ook. Terwijl de spelers van Purmersteijn elkaar stonden aan te kijken hoe dit mogelijk was, viel twee minuten later zelfs de gelijkmaker. Wederom uit een hoekschop en verdween de bal in een wir van van spelers via Guido de Hiep in het net.

De riante voorsprong was zo als sneeuw voor de zon verdwenen voor Purmersteijn. SO Soest probeerde met lange ballen nog een beslissing te forceren, maar dit leverde geen succes op. De gasten wisten een paar minuten voor tijd de leiding weer in handen te nemen. Robbert Jan Orij bedacht zich niet toen hij werd aangespeeld door Van Wonderen en nam de bal vol op zijn slof, onhoudbaar voor doelman Alvarez: 3-4.

Zo kon Purmersteijn opgelucht ademhalen dat het niet twee punten liet liggen in Soest, omdat de zege meer dan verdiend was. De ploeg van Martin van Ophuizen blijft door de overwinning alleen koploper en is bovendien nog ongeslagen na zes wedstrijden. De voorsprong op achtervolger AFC’34 bedraagt twee punten.

Kijk hier voor alle uitslagen, de stand en het programma in de zondag eerste klasse A.