Purmersteijn loopt door winst op Zeeburgia verder uit

Koploper Purmersteijn heeft de voorsprong op de achtervolgers in de zondag eerste klasse A vergroot. De ploeg van Martin van Ophuizen won zelf overtuigend met 4-0 van Zeeburgia en zag concurrent AFC’34 met 1-1 gelijk spelen tegen Fortuna Wormerveer. Het verschil met de concurrentie bedraagt nu zeven punten.

Een jaar geleden (8 november 2015) verraste Zeeburgia nog met een 1-3 overwinning in Purmerend, wat het eerste puntverlies van vorig seizoen betekende. Hierdoor was Purmersteijn op z’n hoede na een ongeslagen eerste periode, dat de koploper niet opnieuw punten zou verspelen tegen de Amsterdammers. In het eerste kwartier deden beide ploegen weinig voor elkaar onder. Het verschil werd na 21 minuten gemaakt. Waar een inzet van Niels Eijkenaar door Zeeburgia-verdediger Randill Verweij van de doellijn werd gehaald, zorgde Stefan van Wonderen in een scrimmage wel voor de 1-0.

20161106-purmersteijn-zeeburgia-foto-jose-mol-stefan-van-wonderen

Purmersteijn dicteerde vervolgens de rest van de eerste helft. Tien minuten na de openingstreffer leek de thuisploeg de marge te vergroten. Een voorzet van Yassin el Yaakoubi werd door Niels Eijkenaar in de kruising gewerkt, maar ging het feestje niet door wegens buitenspel. Ook Van Wonderen was dicht bij de 2-0, alleen keerde Zeeburgia-doelman Eric Antwi zijn afstandsschot. Op slag van rust viel de tweede treffer alsnog. De kopbal van Eijkenaar uit een voorzet van Ruben Adney was onhoudbaar voor Antwi: 2-0.

Ook in de tweede helft had de thuisploeg het betere van het spel en werd Zeeburgia onder druk gezet. Het leverde na 54 minuten de 3-0 op. Een handsbal van Hakim Boudchourt, die een uithaal van Van Wonderen wilde tegenhouden, werd bestraft met een strafschop. Vanaf elf meter voltrok Eijkenaar het vonnis: 3-0.

20161106-purmersteijn-zeeburgia-foto-jose-mol-doelpunt-eijkenaar

Zeeburgia liet zich pas na ruim een uur spelen serieus gelden voor het doel van Purmersteijn. Een vrije trap van Gregory Schaken werd op zeer fraaie wijze door doelman Tim Elmers uit de kruising gehaald. De beste kansen om nog verandering te brengen in de tussenstand waren voor de thuisploeg. Antwi hield de schade voor de Amsterdammers beperkt door een vrije trap van Ruben Adney te keren en de bal voor de voeten van Robbert-Jan Orij weg te plukken.

De gasten moesten de wedstrijd met negen man uitspelen omdat zowel Boudchourt als Yahmyl Logali tegen een tweede gele kaart aan liep en vroegtijdig het veld mocht verlaten. Met twee man meer bepaalde Purmersteijn twee minuten voor tijd de eindstand op 4-0. Een vrije trap van Colin Coenderman werd eerst nog weggewerkt, maar in de rebound verdween de bal in de verre hoek.

20161106-purmersteijn-zeeburgia-foto-jose-mol-ruben-adney

Door de overtuigende overwinning en het puntverlies van de concurrentie heeft Purmersteijn de koppositie in de zondag eerste klasse A verstevigt. AFC’34 en Hillegom volgen nu op respectievelijk zeven en acht punten. Zeeburgia staat zevende. Kijk hier voor alle uitslagen, de stand en het programma.

Verslag: Auwel Prins
Foto’s: José Mol