Purmersteijn na strafschoppen uitgeschakeld door De Merino’s

Het bekeravontuur van zondag eersteklasser Purmersteijn is in de achtste finale ten einde gekomen. De ploeg van Martin van Ophuizen wist zich in de vorige wedstrijd nog te ontdoen van Alkmaarsche Boys door middel van strafschoppen, maar diezelfde strafschoppen werden op bezoek bij De Merino’s minder goed genomen na een 1-1 stand.

Trainer Van Ophuizen moest door vier afwezige spelers wat improviseren in het basiselftal, waar reservedoelman René Keijser (tegen Alkmaarsche Boys de grote held) volgens afspraak onder de lat plaats mocht nemen. De gasten namen op bezoek in Veenendaal direct het initiatief en drukten De Merino’s in de verdediging. In de veertiende minuut resulteerde dit al in de openingstreffer. Robbert Jan Orij onderschepte een terugspeelbal, kapte doelman Jeroen Vrolijk uit en schoof de bal in het lege doel: 0-1.

IMG_3832

Die afwachtende houding van de thuisploeg veranderde niet met een achterstand. Purmersteijn wist echter ondanks het overwicht weinig kansen te creëren. Het tempo lag te laag en de ruimte tussen de linies veel te groot. Na een half uur was Yassin el Yaakoubi zijn tegenstander te snel af, werd in het strafschopgebied neergehaald, maar in plaats van een strafschop kreeg de aanvaller een gele kaart vanwege een schwalbe.

Ook in het laatste gedeelte van de eerste helft had Purmersteijn een duidelijk overwicht, alleen hadden de schoten niet de juiste richting, waardoor De Merino’s in de wedstrijd werd gehouden. Bij de thuisploeg was aanvaller Prezemek Szeller na de rust in het veld gekomen en mocht nauwelijks vijf minuten later alweer de douches opzoeken. Bij een vrije trap voor De Merino’s had de scheidsrechter handtastelijkheden geconstateerd tegen een Purmersteijn-verdediger en toonde direct de rode kaart.

IMG_3836

De man-meer-situatie en het overwicht werden echter niet goed uitgespeeld door Purmersteijn. Dick Bos kwam bij een aanval over diverse schijven in scoringspositie, maar zijn schot ging over de lat. De Purmerenders bleven in een veel te laag tempo spelen en maakten het de doelman van De Merino’s nauwelijks lastig. In de 73ste minuut kwam de thuisploeg zelfs op gelijke hoogte. Een onschuldige vrije trap die achter de verdediging van Purmersteijn viel, leek een simpele prooi te worden voor de uitkomende doelman René Keijser. Tot zijn grote ontsteltenis ging de bal echter aan hem voorbij en verdween in het doel: 1-1.

IMG_3812

In het laatste kwartier bleef De Merino’s met alle macht de 1-1 verdedigen en kon Purmersteijn voorin geen vuist maken. Vijf minuten voor tijd leek Purmersteijn toch nog de overwinning uit het vuur te slepen, maar de kopbal van Niels Eijkenaar uit een voorzet van Aram Bakr ging rakelings over de lat. Uiteindelijk moesten strafschoppen na afloop de beslissing brengen. Robbert Jan Orij opende de strafschoppenserie met een fraaie treffer. Ook Bas Vellema deed zijn plicht, maar helaas schoot Nick Mayenburg tegen de lat en knalde Colin Coenderman naast.

Doelman René Keijser pakte in de vorige ronde tegen Alkmaarsche Boys nog drie strafschoppen, nu had hij tegen vier feilloos ingeschoten strafschoppen geen verweer. Het betekende dat De Merino’s na penalties de kwartfinale van de districtsbeker bereikte, waar het de Amsterdamse Hoofdklasser Swift tegenkomt. Voor Purmersteijn gaat het vizier vol op de competitie, waarin het als koploper nog vol in de strijd is om het kampioenschap in de zondag eerste klasse A.

Kijk hier voor alle uitslagen in de achtste finale van de districtsbeker.