Purmersteijn staat ondanks dubbele cijfers met lege handen

Voor Purmersteijn zit het seizoen erop. De zondag Hoofdklasser had de hoop met een goed resultaat tegen laagvlieger Heerenveen de periodetitel te kunnen pakken, maar zelfs een tienklapper (10-1) bleek hiervoor niet voldoende. Lijstaanvoerder Achilles 1894 won ook, waardoor er voor de ploeg van Martin van Ophuizen niet meer inzit dan een vijfde eindklassering in de zondag Hoofdklasse.

De Purmerenders hadden nog iets goed te maken uit de heenwedstrijd die verrassend met 2-1 verloren ging. Ook nu kwamen de Friezen, die overigens al gedegradeerd waren, goed uit de startblokken. Pas na een klein half uur slaagde Purmersteijn erin de touwtjes stevig in handen te krijgen. Dyllandro Panka (over), Yassin el Yaakoubi (te zacht), Martijn van Oers (geen controle) en opnieuw Panka (deklat) en Van Oers (rakelings over) slaagden er niet in om de score te openen.

Het bleek uitstel van executie. Even aanzetten vlak voor rust zorgde ervoor dat Purmersteijn een riante 3-0 voorsprong nam. Nadat het Panka in twee instanties niet lukte om te scoren, haalde Van Oers definitief de trekker over voor de 1-0. Nauwelijks een minuut later maakte Daniel Schermer er uit een rebound 2-0 van, waarna Van Oers met zijn tweede van de middag de 3-0 ruststand op het scorebord zette.

Daardoor was de wedstrijd na één helft eigenlijk al gespeeld. Ook in het tweede bedrijf had Purmersteijn veelvuldig de bal, op zoek naar een grotere uitslag. Nu werd het doelpuntenbal sneller geopend dan voor rust. Binnen twee minuten toonde Schermer zijn kunsten door met een fraaie kopbal de 4-0 te maken. Direct daarna was ook Panka trefzeker. Zijn afstandsschot verdween onhoudbaar in de kruising: 5-0.

De Purmerenders kenden geen genade met Heerenveen. Panka maakte er uit de rebound 6-0 van en nadat Ruben Adney en invaller Niels Eijkenaar allebei de lat raakten, deden de bezoekers verrassend iets terug. Thom van Lingen verscheen geheel vrij voor doelman Tim Elmers en haalde de hatelijke nul van het scorebord: 6-1.

Ondanks de tegentreffer was Purmersteijn niet van slag en ging onverstoord door met waar het gebleven was: Heerenveen verpulveren. Op aangeven van Eijkenaar voltooide Schermer zijn hattrick en gunde de 8-1 even later aan Eijkenaar, die er acht minuten voor tijd zelfs 9-1 van maakte. Het slotakkoord was voor Schermer. Met zijn vierde van de middag zorgde de aanvallende middenvelder voor de dubbele cijfers en de 10-1 eindstand.

Omdat Achilles 1894 zelf ook won (2-0 van Alphense Boys) gaat de club uit Assen er met de derde periodetitel vandoor. Purmersteijn sluit het seizoen af als nummer vijf en heeft hiermee aan de doelstelling (linkerrijtje) voldaan. Kijk hier voor alle uitslagen en de eindstand van de zondag Hoofdklasse.