Purmersteijn verslaat ADO’20 in zinderende bekerfinale na strafschoppen

Zondag eersteklasser Purmersteijn heeft geschiedenis geschreven door voor het eerst in de clubhistorie de districtsbeker West 1 te veroveren. De ploeg van Martin van Ophuizen versloeg ADO’20, kampioen van de Hoofdklasse, na strafschoppen. Na 120 minuten voetballen stond het 2-2. Met het winnen van de districtsbeker verzekerden de Purmerenders zich van de dubbel.

De slagroom op het toetje, het extra gouden randje van de kampioensmedaille. Bij Purmersteijn waren ze enorm blij met de bekerwinst. “In de competitie wist ik dat het een kwestie van slechts één wedstrijd zou zijn, hier zat een hoop ontlading bij”, jubelde Van Ophuizen, schoon en in trainingspak nadat hij in de sloot naast het veld werd gegooid. “Dit is een bekroning op een aantal jaar hard werken.”

Nadat Purmersteijn in de beker al indruk maakte tegen Ajax en JOS/Watergraafsmeer, moest nu ook ADO’20 aan de Purmerendse opmars geloven. Geen moment was het verschil tussen de kampioen uit de Hoofdklasse en uit de eerste klasse A zichtbaar. Daarom was het ook verrassend dat de Heemskerkers na zeven minuten de score openden. Bij de eerste de beste aanval leverde Rick Neele het voorwerk op Jesper de Vré, die koel de 1-0 binnen schoof.

Nog binnen het kwartier stonden beide ploegen weer gelijk. Yassin el Yaakoubi ontsnapte aan buitenspel en schoot hoog in de korte hoek raak: 1-1. Purmersteijn had het betere van het spel, maar ADO’20 ging er op slag van rust met de voorsprong vandoor. De Vré verzuimde een fout van doelman Tim Elmers af te straffen, die in de slotminuut aan de grond genageld stond bij een schot van Neele: 2-1.

In de tweede helft moest Purmersteijn op zoek gaan naar de gelijkmaker. Pas in de blessuretijd viel deze treffer. Een hoekschop van Colin Coenderman werd door Rowin Mol binnen gewerkt: 2-2. De ontlading was enorm bij de Purmerenders, die hiermee een verlenging afdwongen. Daarin ging een leep stiftje van Coenderman slechts rakelings over de lat en ontsnapte Purmersteijn diep in de verlenging toen Neele een uitgelezen mogelijk op de beslissing onbenut liet.

Strafschoppen moesten uiteindelijk voor die beslissing zorgen. De eerste vier werden foutloos genomen, maar nadat Mo N’Koubi voor Purmersteijn raak schoot, werd de druk ADO’20’er Mouad Benchekh teveel. Hij schoot tegen de lat, waardoor Purmersteijn er met de beker vandoor ging. Voor het eerst sinds 2012 vertegenwoordigt onze regio de bekerwinnaar. De ploeg van Martin van Ophuizen volgt Magreb’90 (dat vorig jaar van Swift won, red.) op.

Maandag een uitgebreide samenvatting en reacties op de bekerfinale, die een zinderende ontknoping kende.

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!