Raily Ignacio opnieuw goud waard voor AFC

Van degradatiekandidaat tot periodefavoriet. AFC heeft het winnen van de derde periode in de Tweede Divisie volledig in eigen hand. Mede dankzij twee doelpunten van Raily Ignacio werd na GVVV (vierde) ook nummer drie Barendrecht verslagen door de ploeg van André Wetzel: 3-1.

Wat de meesten na de overwinning van AFC ontging, is dat de Amsterdammers nu aan kop gaan in de periodestand. Met nog drie wedstrijden te gaan lonkt er een extra prijs. “Is dat zo? Dat had ik in mijn contract op moeten nemen”, grinnikte Ignacio. “Maar het belangrijkste blijft handhaving. Het liefst direct. Dat zal de grootste prijs zijn.”

In het eerste kwartier leek het er niet op dat AFC zou kunnen winnen van Barendrecht. De thuisploeg oogde apathisch, onrustig en daar profiteerden de bezoekers na tien minuten spelen van. Aanvoerder en spelbepaler Joey Jongman kon bij de tweede paal een voorzet van Daniel Esajas controleren en de 0-1 aantekenen. Enkele minuten later behoedde Patrick Zonneveld, die even later de strijd moest staken vanwege een liesblessure, zijn ploeg van een achterstand door een schot van Esajas te keren.

Pas na twintig minuten slaagden de Amsterdammers erin meer van zich af te bijten. Milan Hoek zag zijn schot van de doellijn gehaald worden door Jongman en uit de daaropvolgende hoekschop was het wel raak. Thomas van den Houten bracht de bal opnieuw voor het doel, waar Ignacio de stand gelijktrok: 1-1.

De gelijkmaker zorgde ervoor dat AFC een stuk makkelijker kon gaan voetballen. Het resulteerde nog voor de rust in een voorsprong. Ilias Zaimi beloonde zijn basisplek door goed voor zijn directe tegenstander te komen en een voorzet van Derre Kwee te promoveren tot doelpunt: 2-1. Direct na de rust had de thuisploeg zelfs de definitieve nekslag kunnen uitdelen. Op vier meter van het doel vergat Ignacio de trekker over te halen. “Die had ik er gewoon in moeten schieten”, realiseerde de spits.

Het werd nog even spannend omdat Barendrecht voor de aanval koos, maar een rode kaart voor verdediger Max van Dijk – neerhalen van Kwee – vijf minuten voor tijd liet het heilige vuur bij de bezoekers doven. AFC kreeg legio kansen om het duel te beslissen. Invaller Tom van den Brink (vorige week de matchwinner bij GVVV, red.) vond Van Splunter op zijn weg, Ignacio trof de paal en Zaimi voerde zijn actie te ver door in plaats van af te leggen.

In de tweede minuut was het alsnog raak. Marien Willemsen werd richting het vijandelijke doel afgestuurd en bezorgde de bal bij Ignacio, die deze kiezelhard in de kruising schoot. Er kwam een hoop ontlading los bij de spits, die zijn totaal naar elf doelpunten in het shirt van AFC bracht. “Ik ben blij met de overwinning, maar had er zeker twee meer moeten maken vandaag. Ik ben niet tevreden”, bleef hij zelfkritisch.

Volgende week kan de volgende stap worden gezet richting een langer verblijf op het hoogste amateurniveau, wanneer de Amsterdammers op bezoek gaan bij het al gedegradeerde Achilles’29. AFC heeft nog iets goed te maken na de 3-0 nederlaag eerder dit seizoen. Toch waakt Ignacio voor onderschatting. “Wij moeten echt niet zo makkelijk doen. Als wij daar met een bepaald gevoel die wedstrijd ingaan, gaan we op onze bek. Zal je zo zien dat wij de eerste zijn die dit jaar van Achilles’29 verliezen. Daar ga ik de boys voor waarschuwen.”

Kijk hier voor alle uitslagen, de stand en het programma van de Tweede Divisie.