Remise te weinig voor HBOK

HBOK is er niet in geslaagd promotie naar de eerste klasse af te dwingen. In de tweede finalewedstrijd van de nacompetitie speelde de club uit Zunderdorp vanmiddag thuis met 1-1 gelijk tegen Nieuwland. Omdat de Amersfoorters de heenwedstrijd al met 2-0 hadden gewonnen, maakt de ploeg van Henk van Zoeren na de zomer zijn debuut in de eerste klasse.

Vastbesloten het verlies van vorige week recht te zetten, nam HBOK in de eerste helft het initiatief. Vol goede moed zocht het onder een strakblauwe hemel in het zonnige Zunderdorp de aanval via buitenspelers Andy Simpe en Jesse Annoh-Wijnaar. Toch was de eerste grote kans voor de tegenstander.  Na een knappe aanval van Virginio Damo en Omar ter Mors belandde de bal voor de voeten van Delano Flemming. De goed uitgekomen Yort Willems wierp zich voor zijn schot, dat rechts naast het doel belandde. Een minuut later was het aan de andere kant wel raak. De hoekschop van Andy Simpe vond het hoofd van Henk Abercrombie. Van dichtbij kopte de vrijstaande middenvelder binnen. Met slechts tien minuten gespeeld had de ploeg van Don Guezen opeens weer alle kans op een goede afloop.  HBOK kwam even later dichtbij de 2-0. Een schot van middenvelder Tom de Lange spatte uiteen op de lat, waarna Annoh-Wijnaar uit de kluts van dichtbij stuitte op Nieuwland-doelman Jeen Bunnik. De Amersfoorters stichtten met snelle counters zo nu en dan wat gevaar. Schoten van Damo en Hossein Mezbanali misten echter precisie, en Rob Geertsma kwam oog in oog met Willems niet aan schieten toe door een prima ingreep van de HBOK-goalie. Nadat het tempo van de thuisploeg na een half uur wat inzakte, kwam Nieuwland weer iets meer aan voetballen toe. Op slag van rust bracht de thuisploeg zichzelf en zijn goede bedoelingen een flinke dreun toe. Middenvelder Stefan Waterlander kreeg na hardhandig vasthouden van Ter Mors zijn tweede gele kaart van scheidsrechter Willems, en kon vertrekken.

De uitsluiting veranderde het spelbeeld van de finalewedstrijd, en voor de neutrale toeschouwer niet in positief opzicht. Ook tegen tien man lukte het Nieuwland niet echt om in de wedstrijd te komen. Bij HBOK vloeiden de krachten langzaam weg. Met lange ballen en vrije trappen probeerden de ploegen nog iets te forceren, zonder veel succes. Zo werd de wedstrijd steeds meer een fysiek duel. Kort na rust was de mee opgekomen  Janic Makidzola namens Nieuwland dichtbij de gelijkmaker. Na een snelle counter was zijn schot echter te zacht, waarna Willems met de voet redding kon brengen. Het prima verdedigende HBOK vocht voor wat het waard was en probeerde naast tegenhouden toch nog de 2-0 en een verlenging af te dwingen. Een volley van Wouter Kloes zeilde over en ook een schot van De Lange trof geen doel. Nota bene keeper Willems kwam nog het dichtst bij een treffer. Vijf minuten voor tijd mengde hij zich bij een corner in de felle strijd in het strafschopgebied. Via het hoofd van aanvoerder Tijn Hammer belandde de bal voor zijn voeten. Willems haalde uit, maar zijn harde schot stuitte op de borst van Nieuwland-verdediger Frank van der Ven. Het geloof op een goede afloop ebde weg en de irritatie nam toe. Tom de Lange kon zijn emoties na een zware overtreding van Mezbanali niet bedwingen, en haalde verhaal bij de scheidsrechter, die de tackle met geel bestrafte. Aanhoudend protest leverde de vloekende en tierende middenvelder tot twee keer toe geel op.  Hierop was het pleit voor HBOK beslecht. Helemaal toen Damo luttele seconden voor tijd van dichtbij een vrije trap van Joël Brandsen binnentikte en de 1-1 op het scorebord zette.

HBOK-coach Don Guezen was kort na de hectische finalewedstrijd nog zichtbaar teleurgesteld. “Voor de rust hadden we al 3-0 voor kunnen staan. Na die rode kaart zijn we echter nog amper aan de bal gekomen. Dan probeer je nog wel iets te forceren door er een tweede spits (Koen van Haaren) bij te gooien, maar uiteindelijk kwamen we ook krachten tekort. Een 1-1 eindstand is wel wat geflatteerd.” Hoewel zijn team promotie misliep, is Guezen tevreden met de prestaties van HBOK. “Ons doel was het hele seizoen mee te doen voor promotie, en dat is gelukt. ” Terwijl Guezen afdruipt, feest zijn collega bij Nieuwland nog lang door. “Het is voor het eerst dat een Amersfoorts zaterdagteam de eerste klasse bereikt”, zegt trainer Henk van Zoeren enthousiast. Makkelijk ging het vanmiddag echter niet. “Na die 1-0 had ik het wel even benauwd, ja. Onze keeper pakt ook twee goede ballen. Toch speelden we één van onze slechtste wedstrijden van het seizoen. Misschien is het ook de spanning van een finale.” Voor beide ploegen zit het seizoen er nu op. Zowel Guezen als Van Zoeren gaat volgend seizoen door bij hun club. “Het wordt loodzwaar, maar we zien volgend jaar wel weer hoe we ervoor staan”, besluit Van Zoeren.

Verslag: Jonathan Verhagen