Reorganisatie KNVB: Hoe zit het echt?

De VI schreef woensdag 16 april het artikel “Ontslaggolf bij KNVB”. In dit artikel stonden volgens de KNVB een aantal fouten. Zo verliezen er geen 75 mensen binnen de KNVB hun baan. Wel moet in de amateursectie van de KNVB gesneden worden in het aantal mensen. Om onduidelijkheden te voorkomen heeft de KNVB een reactie geplaatst op het artikel uit de VI. Hier in willen ze verhelderen hoe de “ontslaggolf” precies te werk gaat.

Bij de KNVB worden de secties amateurvoetbal en betaald voetbal volledig gescheiden. Zo hebben ze beiden een eigen begroting en jaarrekening. De reorganisatie die de KNVB door gaat voeren heeft alleen betrekking tot het amateurvoetbal. Deze reorganisatie heeft als uiteindelijke doel om het voetbal betaalbaar te houden. Dat voetbal betaalbaar blijft is voor de KNVB erg belangrijk. Zo hebben ze bijvoorbeeld de contributie voor de clubs de afgelopen tien jaar niet verhoogd.

Naast het toegankelijk maken van het voetbal heeft de KNVB ook veel in nieuwe projecten geïnvesteerd. Zo zijn er vrije reserves aangebroken om de opkomende segmenten in het voetbal te stimuleren. Dit gaat dan vooral over het meisjes- en vrouwenvoetbal, het zaalvoetbal en het opstarten van 35+ en 45+ voetbal. Ook heeft de KNVB het amateurvoetbal ook gemoderniseerd. Zo zijn er extra ICT-kosten voor onder meer het mogelijk maken van een digitaal wedstrijd formulier. Maar ook aan het thema sportiviteit en respect heeft de KNVB dit jaar extra aandacht besteed.

Om deze kosten allemaal te kunnen dekken heeft de KNVB aangekondigd een eenmalige contributieverhoging voor de leden te moeten doorvoeren. Daarnaast zullen ze ook de kosten voor de arbeidsorganisatie en activiteiten noodgedwongen moeten reduceren. Dit zorgt er voor dat er  30 medewerkers een gedwongen ontslag krijgen. Hiernaast zullen er ook nog 30 medewerkers via prepensioen, het niet verlengen van tijdelijke contracten en natuurlijk verloop de KNVB verlaten. In totaal zullen er dus ongeveer 60 medewerkers binnenkort niet meer werkzaam zijn bij de amateur sectie van de KNVB.

In de sectie betaald voetbal worden geen mensen gedwongen ontslagen. Het betaald voetbal heeft afgelopen seizoen een positief saldo van €2.044.000,- behaald. Dit bedrag was groter dan van te voren was begroot. Dit positieve resultaat komt onder meer tot stand door de grote belangstelling voor de thuisinterlands, kostenbeheersing en verbeterde commerciële exploitatie. In dit bedrag was ook rekening gehouden met het terug storten van de bijdrage van de clubs in de kosten van de organisatie van de competitie en arbitrage.

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)