Reserve teams RODA’23 en Arsenal strijden voor finale plaats; Arsenal wint in Amstelveen

Nog vier ploegen zaten in de koker voor een finale plek in de KNVB districtsbeker. Het Amsterdamse Arsenal, dat net als het eerste elftal een succesvolle bekercampagne kent, moest op bezoek in Amstelveen bij RODA’23. Spakenburg kreeg eind april rkav Volendam op bezoek. De ‘reserve blauwen’ wonnen via een strafschoppen serie (4-3) van de koploper in de reserve hoofdklasse A en wisten zich te plaatsen voor de finale.

Ook RODA en Arsenal zijn geen onbekenden van elkaar. Arsenal is de koploper in de competitie, op de huid gezeten door de reserves van JOS/ Watergraafsmeer die eind april RODA met 0-2 terugwezen. RODA kent een beduidend lastiger seizoen met een bescheiden tiende plaats. De jonge ploeg van trainer-coach Yorsi Cok had al twee keer eerder Arsenal getroffen en zonder succes (2-1 en 0-5, red.).

Beducht voor de kwaliteiten van Arsenal had trainer-coach Cok een strijdplan opgesteld dat aanvankelijk prima werkte. ,,Arsenal heeft een goede ploeg en wij vooral een jong team. Voor deze gelegenheid besloten we wat ingezakt te gaan staan en vanuit de omschakeling te gaan voetballen”, aldus de oefenmeester.

Dat leek prima te werken; RODA kon via Calvin van Dijk op een 1-0 voorsprong komen – een prima afstandschot – en dat was niet eens onverdiend. Arsenal-doelman Derk-Jan Bax had het nakijken. RODA kreeg daarna nog mogelijkheden op de 2-0, maar liet deze onbenut.

1-0 RODA door Calvin van Dijk

Na een half uur kon Arsenal op 1-1 komen. Jordi Bungener, op de weg terug na lang blessureleed, had geen antwoord op het geplaatste schot. Arsenal werd in die fase sterker, maar kreeg geen heel grote kansen op een voorsprong. Dat zou ook misschien wat te veel zijn geweest gezien het spelbeeld.

De 1-2 van Arsenal

Na rust besloten beide teams in de wachtstand te gaan staan. Van beide kanten werd weinig druk gezet op de andere ploeg; de angst om te verliezen won het in die fase van de drive om te winnen. Het leek een duel te worden van wie de eerstvolgende gaat scoren, wint. Arsenal kreeg die kans na een goed uur maar verzuimde. Thomas van Beast, ook overgeheveld uit de A-selectie, kon niet voorkomen dat Arsenal tien minuten voor tijd op een 1-2 voorsprong kwam. RODA viel daarna nog wel aan, maar tot echt grote kansen kwamen de Bovenkerkers niet meer. Wel mocht Nick Schuring, die een sterke wedstrijd speelde en op de deur klopt bij het eerste elftal, met een dubbele gele kaart inrukken van arbiter Appel.

Cok was teleurgesteld, maar niet ontevreden. ,,We hebben een heel brede en goede jonge groep bij RODA. Regelmatig kunnen we spelers doorschuiven. Het was jammer van die rode kaart, dat was wel zo’n beetje het enige smetje op de uitstekende wedstrijd van Schurink. Mike de Leeuw kon na zeven maanden blessureleed ook weer zijn opwachting maken. Dat zijn lichtpunten.”

Arsenal bindt de strijd aan in de bekerfinale tegen Spakenburg. Het duel zal op zaterdag 1 juni in Amstelveen gespeeld gaan worden.

Foto’s: Koos van der Leest

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)