Ricardo Fransberg (Ajax): “Wij snakken naar de eerste overwinning”

Ajax en De Dijk staan dit weekend tegenover elkaar voor de eerste Amsterdamse derby in de Derde Divisie zaterdag. Beide clubs hebben iets gemeen: allebei beleven ze een stroeve start. Ajax pakte slechts één punt, De Dijk nog geen een. Voor Ajax is het belang duidelijk, zegt aanvaller Ricardo Fransberg. “Iedereen weet dat we deze twee thuiswedstrijden (hierna ook tegen promovendus SJC, red.) zes punten moeten pakken.”

Voorafgaand aan de lastige uitwedstrijd bij titelkandidaat Quick Boys was al duidelijk dat het deze weken moet gebeuren. In Katwijk kan je verliezen, dat is geen schande, maar tegen De Dijk en SJC zijn de punten van groot belang. “Tegen De Dijk is een derby, natuurlijk leeft dat”, trapt Fransberg af. “De aanloop naar zo’n wedstrijd is niet heel anders. Je moet juist hetzelfde blijven doen. En we moeten winnen. Als ploeg snakken wij ook naar die eerste overwinning, denk ik. Iedereen weet dat we deze twee wedstrijden zes punten moeten pakken. Vooral thuis moeten wij de tegenstander bij de strot grijpen en vanaf minuut één laten zien dat er niets te halen valt.”

Bezig aan zijn derde seizoen op De Toekomst mag de twintigjarige Fransberg zichzelf eindelijk basisspeler noemen. “Daar begint het wel op te lijken”, glimlacht hij. Vanwege de vele blessures werd hij op meerdere posities uitgeprobeerd, maar hij verdween niet uit de basiself. “Spits, linksbuiten en op tien”, somt hij op. “Aanvallende middenvelder heeft mijn voorkeur. Daar heb ik in de jeugd altijd gespeeld. In mijn laatste jaar bij Lelystad’67 ben ik omgetoverd tot spits, maar ik kwam naar Ajax als aanvallende middenvelder. Totdat de spits uit het tweede elftal geblesseerd raakte. Op zijn plek heb ik het zo goed gedaan, dat ik een jaar geleden bij de A-selectie mocht aansluiten als spits. Nu ga ik toch meer terug naar het middenveld. Daar ben ik iets vrijer.”

Met Fransberg in de basis werd slechts één punt gepakt. Thuis tegen ASWH gaf Ajax een 2-0 voorsprong uit handen (2-2), in de twee uitduels, bij Noordwijk en Quick Boys, waren de Amsterdammers kansloos. De stroeve start wordt vaak toegeschreven op de waslijst aan blessures, maar dat is volgens Fransberg geen excuus. “Ook met de jongens die nu fit zijn, moeten we punten kunnen halen. We geven de doelpunten alleen te makkelijk weg. Als je kijkt naar Quick Boys, zijn dat gewoon vijf cadeautjes. Dat soort fouten worden nu afgestraft. En we krijgen nu ook een stuk minder kansen dan vorig seizoen, dus moeten daarin veel effectiever zijn.”

Ajax – De Dijk is onze eerste Wedstrijd van de Week van dit seizoen. Een samenvatting van deze derby is na het weekend te zien.

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)