Richard Pel trots: “Onderdeel van JOS Watergraafsmeer-familie”

De Amsterdamse voetbalvereniging JOS Watergraafsmeer bestaat 7 februari maar liefst 100 jaar. Samen met Richmond Bossman, Henk Hofstede, Joop Vlug, Richard Pel en Maurice Renger bespreken we het rijke clubverleden van de voetbalvereniging. Dit is deel 2: Zaterdag 1-trainer Richard Pel.

Familie

Richard Pel is inmiddels tien jaar trainer van JOS Watergraafsmeer Zaterdag 1. Daardoor kent hij de club van binnenuit als zijn broekzak. Het is voor hem meer dan logisch dat hij nog altijd onderdeel uitmaakt van de ‘JOS Watergraafsmeer-familie’. “Dan verwijs ik eigenlijk altijd naar de vijf kernwaarden waar wij voor staan. De belangrijkste daarvan zijn ambitieus, sportief en plezier hebben. En dat vind ik persoonlijk ook zeer belangrijk. JOS Watergraafsmeer staat bekend als de club met de ouderwetse, gezellige sfeer. We werken bij de club bovendien samen als één grote familie. Dat bevalt mij zeer goed.”

Ook zijn rol als trainer bevalt hem nog altijd goed. “In de loop der jaren heb ik altijd aanwas gehad van verse spelers. Het is gewoon erg prettig werken bij deze club. Ik was voor mijn tijd bij JOS Watergraafsmeer assistent bij IJselmeervogels, wat natuurlijk het Ajax van de amateurwereld is. Daar werden we kampioen van Nederland. Vervolgens maakte ik één jaar deel uit van de technische staf van de zondagselectie en heb ik dat jaar erop de overstap gemaakt naar de zaterdag. Toen ben ik gaan samenwerken met Frits Dammen die nog altijd mijn elftalleider is. Door hem wordt alles rondom het elftal volledig geregeld.”

Sfeer

Als de hoofdtrainer aan de club denkt, komen er warme gevoelens in hem op. “Het begint al als je bij ons op het sportpark komt. Het is namelijk klein en compact. De kantine is authentiek: er hangen elftalfoto’s langs de kant en de sfeer is nog écht oud-Amsterdams. Iedere keer als andere clubs bij ons op bezoek komen, zeggen ze: hier voelen wij ons thuis en dit is het authentieke voetbalgevoel. Met alle respect voor andere clubs, maar er zijn tegenwoordig clubs met moderne kantines waar totaal geen emotie in zit. Alle bezoekers die bij ons komen, merken direct op dat het nog hetzelfde is als vroeger.”

Pel voelt zich dan ook als een vis in het water. “Ik ben daar écht thuis. JOS Watergraafsmeer is een volksclub met normale mensen en de slogan: doe maar normaal, want dan doe je al gek genoeg. Daarom heb ik het gewoon hartstikke naar mijn zin. Wat ik nog wel een keer wil, is een keer de stap maken naar de volgende klasse. We hebben nu meerdere keren nacompetitie gespeeld, maar het is ons steeds net niet gelukt. Daar wil ik nog wel een keer naartoe. Wat daarvoor nodig is? Altijd een beetje geluk en structureel betere spelers.”

Doelstellingen

Promotie is overigens geen ‘must’ voor Pel. “Ik heb het nog altijd naar mijn zin en zie nog steeds uitdagingen. Bovendien kan ik goed samenwerken met de mensen bij de club, dus dat vormt voor mij de basis.” Ook de spelers hebben het goed naar hun zin, zo merkt Pel. “Al die jaren hebben we een zeer hoge trainingsopkomst, wat maakt dat het prettig werken is bij de club.”

Pel heeft met voorzitter Joop Vlug nog niet gesproken over volgend seizoen, maar het zou zomaar kunnen dat hij er nog een jaar aan vast plakt. “We hebben het er nog niet over gehad, maar daarmee hebben we nooit écht haast. Daar zullen we naar verwachting wel weer uitkomen, want er is gewoon vertrouwen aan alle kanten. Ik ben simpelweg onderdeel van een familie”, aldus Pel.

JOS Watergraafsmeer is voor de reünie/feestavond nog op zoek naar voormalig leden van de vereniging. Deze personen kunnen zich hier aanmelden.

Tekst: Jordi Smit
Foto: Hans van Beek

Bossman al negen seizoenen bij JOS Watergraafsmeer: “Voelt als thuiskomen”

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)