Richard Smith wil voorzitter van DWS worden

Richard Smith, de bekende fysiotherapeut en voormalig voorzitter van het Amsterdamse Zwarte Schapen, zal als het aan hem ligt op korte termijn de nieuwe voorzitter van DWS worden. Smith zit sinds september in het bestuur van DWS en hoopt op 21 januari tijdens de buitengewone Algemene Leden Vergadering gekozen te worden tot nieuwe voorzitter. Aan Het Amsterdamsche Voetbal verteld Smith over zijn plannen met de club.

Van 1990 tot 1997 was Smith voorzitter van De Zwarte Schapen. Met die club had hij een droom. Hij wilde het betaalde voetbal in. Uiteindelijk lukte dat in zeven jaar tijd middels FC Omniworld in Almere (het huidige Almere City). Met DWS heeft hij hele andere plannen. Smith: ‘De club moet weer een goede jeugdopleiding krijgen, transparant worden, multicultureel zijn en groeien naar ruim duizend leden.” Het zijn een paar dingen die Smith noemt als het over zijn plannen met DWS gaat.

Richard Smith 2

Door meerdere oud-leden werd hij de afgelopen maanden benadert of hij iets voor DWS kon betekenen. DWS kende hij alleen als buurman van zijn voormalige club. ” En mijn opa was een echte supporter van de club. Verder had ik niets met DWS behalve dat veel spelers bij mij behandelt werden.”

Smith, die donderdag 60 werd, wil nu terugkeren in het voetbal. Na vijftien jaar in het buitenland gezeten te hebben keerde hij in 2012 terug in Nederland en begon hij, samen met zijn zoon, weer een fysiotherapie praktijk in Amsterdam. Smith: “Het zijn vooral die oud-leden van DWS die me hebben overgehaald wat te gaan doen voor de club. Nu gaat het niet goed. Veel leden zijn weggelopen en die willen niet terugkomen omdat Ties Diekema (oud-voorzitter en de huidige tweede penningmeester, red.) er nog zit. Als hij weg is komen ze zeker terug. Met de huidige voorzitter Abdel Betti kan ik het prima vinden en hij steunt mijn plannen. We moeten meer mankracht in het kader hebben. Nu is het hangen en wurgen.”

Richard Smith 3

Smith heeft een plan gemaakt om DWS weer een toonaangevende club in Amsterdam te maken. Met steun van zo’n veertig leden heeft hij een Buitengewone Algemene Leden Vergadering uit laten schrijven met als enige onderwerp het kiezen van een nieuw bestuur. Smith: “Samen met de huidige bestuursleden Abdel Betti (voorzitter, red.) en Ahmed Abrahoun (secretaris, red.) en nog vier nieuwe leden denk ik een sterk bestuur te hebben. Ik verwacht dan ook dat de leden op 21 januari zullen instemmen met dit nieuwe bestuur.”

DWS kampt nog met een grote schuld aan de gemeente. Smith: “Daar is een regeling voor getroffen en dat loopt momenteel prima. Maar er moet wel wat veranderen. Dankzij de transfers van spelers zoals Assaidi komt er nu af en toe geld binnen. Als dat niet was gebeurd was de club al lang failliet. Ik heb nu een groep sponsors gevonden onder leiding van Rene ter Borgh, de eigenaar van Ruitenheer en mijn opvolger destijds als voorzitter van De Zwarte Schapen, die de club willen helpen. Er staat dus echt iets te gebeuren. Zoals het bij De Zwarte Schapen ging (hij doelt op het betalen van spelers, red.) zal het bij DWS niet gaan. Ik wil er gewoon een gezonde, multiculturele vereniging van maken die transparant is en een prachtige jeugdopleiding kent. Het eerste elftal staat voorlopig niet bovenaan mijn lijstje van prioriteiten.”

Op 21 januari zullen we weten of de stemgerechtigde leden van DWS instemmen met de plannen van Smith. Krijgt Smith mandaat van de leden dan is hij sinds 1997 weer terug als voorzitter van een Amsterdamse club.

Verslag Mathijs Groenewoud

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)