Rio Uhlenbeek groeit met vertrouwen van coach én vader uit tot basiskracht DWS

Hij bezette afgelopen zondag weer de linkerflank tegen FC Weesp. De 18-jarige vleugelaanvaller van derdeklasser DWS, Rio Uhlenbeek, maakte een avond eerder nog negentig minuten in de A1 van zijn club. De jongeling draait er zijn handen echter niet voor om, al moest hij na afloop bekennen dat hij het wel voelde in zijn benen, liefst 180 minuten in twee dagen.

Samen met zijn broer Celso en zijn vader Guus vormt hij het Uhlenbeek-trio bij DWS. Onder zijn vader maakt hij duidelijk stappen en ontwikkelt hij zich naar eigen zeggen goed. “Ik word er sterker van, want het is fysiek zwaarder”, vertelt hij over zijn speelminuten bij het eerste. “Je moet elke wedstrijd meer brengen. Het is in ieder geval een mooie ervaring.”

Hij raakt er langzaam aan gewend en weet ook dat de verwachting wekelijks stijgt. Gelukkig kan hij met zijn vader en tevens coach veel delen. “Tijdens het eten hebben we het vaak over wat ik kan verbeteren of hoe de wedstrijd die dag verliep. We hebben het best vaak over voetbal.” Het is voor hem niet speciaal, maar lekker vindt hij het wel dat hij op ieder moment kan praten over het spelletje en zijn ontwikkeling. “Hij zegt altijd wat ik beter kan doen of juist niet moet doen. Ik vertrouw hem ook en daarnaast is het een persoon waarvan je het kan aannemen. Hij heeft zelf veel meegemaakt, dus hij weet dat het beste.”

Vader Uhlenbeek speelde onder andere voor Ajax en negen Engelse clubs, waaronder Fulham en Ipswich Town. Daarmee heeft Rio een schat aan voetbalervaring thuis, maar ook DWS kan putten uit de ervaringsbron. Eerst bij de A-junioren en sinds september 2015 als hoofdtrainer. Rio speelde in zijn jeugd in Engeland en kwam in de B-junioren bij DWS terecht. Nu, als eerstejaars A, maakt hij al minuten in het eerste. Daarmee heeft hij ondertussen al een doel bereikt. “Eerst was mijn doel zoveel mogelijk minuten maken in het eerste. Nu ik zo regelmatig speel is het bijgesteld naar zo vaak mogelijk het verschil maken en doelpunten en assists op mijn naam zetten”, klinkt het zelfverzekerd. “Het was tegen Weesp al de vierde keer dat ik negentig minuten speelde, dus moest ik het bijstellen.”

Na de wedstrijd tegen FC Weesp keek de jongeling wel kritisch terug op zijn optreden, want hij liet een grote kans liggen om DWS in de slotminuten op 1-2 te schieten. “Het was heel jammer, dat had een doelpunt moeten zijn en dat hadden we ook verdiend”, blikte hij terug. Daarmee deed hij zijn belangrijke rol bij de gelijkmaker teniet, want op aangeven van hem scoorde Issam el Bakkali de openingstreffer. Dat is één van zijn kwaliteiten. “Ik wil assists geven en anders naar binnen komen en zelf scoren, want ja, dat is ook altijd lekker.”

Rio Uhlenbeek staat met DWS momenteel derde in zondag derde klasse C. Kijk hier voor alle uitslagen, de stand en het programma.

Tekst Jimmy Miltenburg
Foto’s Felipe Bujan/DWS

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)