RKDES kampioen in zondag 3C

Vreugde en verdriet lagen vandaag dicht bij elkaar in Kudelstaart. Het overlijden van KDO-speler Jochem Kok eerder deze week deed veel mensen met gemengde gevoelens langs de lijn staan bij de 2-0 gewonnen kampioenswedstrijd van RKDES. Jochem Kok speelde eerder voor RKDES en was nog steeds betrokken bij de jeugd. De middag begon dan ook met een minuut stilte in aanwezigheid van de familie van Jochem Kok. In de 23e minuut werden er fakkels aangestoken, omdat Jochem slechts 23 jaar is geworden. Maar hoe wrang het ook is, de kampioenswedstrijd moest ook gespeeld worden.

Dat er rond de duizend toeschouwers stonden bewijst dat de wedstrijd van vandaag behoorlijk in de belangstelling stond, iets dat we vaker zien bij dorpclubs. RKDES begon goed aan de wedstrijd en probeerde verzorgd voetbal te spelen, wat redelijk lukte. In de 2e minuut was het al raak toen Maarten van Putten doorbrak over rechts. Hij sneed naar binnen en schoot op doel. Keeper van Riessen van DSS kon nog redden, maar op de rebound van Edwin van Maris was hij kansloos. 1-0 voor RKDES en iedereen begon het kampioenschap te ruiken. Na deze vroege goal probeerde RKDES de wedstrijd vroegtijdig te beslissen, maar echt dichtbij de goal van DSS komen bleek moeilijk. Van Maris en Mark Schut probeerde het van afstand en Maarten van Putten werkte zich een slag in de rondte. Voor de rust werd er niet meer gescoord en met de 1-0 voorsprong werd de thee ingeschonken.

In de tweede helft zakte de wedstrijd weg naar een bedenkelijk niveau. DSS begon plaagstootjes uit te delen, met name door de ijverige Paolo Isodoro Mando en RKDES kon de combinatie niet goed meer vinden. De ingevallen Mourad Abarkan deed zijn best, maar werd tot 5 keer toe teruggefloten wegens buitenspel. Uitblinker Edwin van Maris was eigenlijk de enige die goed overeind bleef. Nadat Abarkan vanaf rechts nog een kansje miste, moest RKDES ver terug. De minuten tikten echter wel weg, dus het kampioenschap kwam steeds dichterbij. In de 80ste minuut was het Van Maris zelf die aan alle onzekerheid een einde maakte. Hij kreeg de bal in het centrum en had meerdere afspeelmogelijkheden, maar buitenspel dreigde. Hij besloot zelf zijn man uit te spelen en stond daarna oog in oog met DSS-keeper Van Riessen. Met een droge schuiver, die er via de binnenkant van de paal inging, maakte hij RKDES definitief kampioen. 2-0. De tien minuten speeltijd die restten deden er niet veel meer toe. DSS was kansloos en RKDES was slechts aan het aftellen. Na het laatste fluitsignaal kon het feest losbarsten en kwamen de bloemen en champagne. Iedereen was blij, maar menigeen zal toch ook even met een schuin oog naar de blauwe hemel hebben gekeken, ter nagedachtenis aan Jochem Kok. (Met speciale dank aan Jaap Maars, die de foto’s verzorgde)