Foto Jaap Maars; Justin de Haan

RKDES zit in de lift na winst op Arsenal

RKDES heeft in de zondag derde klasse C haar tweede overwinning op rij geboekt. Trainer Hajo Hendriks maakt met zijn ploeg  na de 2-1 zege op Arsenal een spong op de ranglijst naar de vijfde plaats. RKDES richt zich nu op de tweede periode.

Helemaal soepel verliep de Kudelstaartse winst tegen Arsenal overigens niet. Vooral in de spannende slotfase met de 2-1 op het (denkbeeldig functionerende ) scorebord kon het duel nog alle kanten op. De Amsterdammers gaven vol gas om de gelijkmaker achter doelman Rene Jonker te bewerkstelligen, automatisch gaven de bezoekers achterin steeds vaker ruimte weg.

Kansen genoeg voor de thuisclub om de wedstrijd definitief in het slot te gooien. RKDES verzuimde de score op te voeren. En omdat scheidsrechter Lith door de vele blessurebehandelingen terecht lang liet doorspelen bleef Arsenal, onder vurige aanmoedigingen van trainer Iwan Zandwijken senior, geloof houden in verovering van een punt.

Zelfs Arsenal-doelman Nick Ruijmgaart kwam in de allerlaatse minuut zijn voorhoede versterken. En het scheelde maar een metertje of de goalie had zijn collega Rene Jonker met een hard schot nog gepasseerd ook. “Als die bal er was ingegegaan zou ik meteen gestopt zijn met voetballen. Zou een prachtig moment zijn”, vertelde de breed grijzende Ruijmgaart kort na de wedstrijd.

De sluitpost, die het verlies snel leek te hebben verwerkt, moest ruim een half uur eerder de bal voor de tweede keer uit het net vissen na een geweldige kopbal van RKDES-er Mark Schut. Uit een vlijmscherpe voorzet van Justin de Haan kopte de centrale verdediger de bal vanaf een meter of zeven keihard in de touwen. 2-1, naar later bleek de beslissende treffer. Trainer Hendriks: “Een fantastisch doelpunt, evenzo de prachtig aangesneden voorzet.”

Foto Jaap Maars: Abdulrahman (l)in duel met Bougzir

Op basis van ruim negentig minuten voetbal was de Kudelstaartse zege niet onverdiend, al beleefde de formatie van Hendriks na een snelle voorsprong een moeilijk te verklaren terugval.
Heel goed speelde RKDES in de openingsfase waarin Steef Hoogwerff Kroon al na vier minuten bijna de 1-0 met het hoofd binnenknikte. Twee minuten later had Edwin van Maris meer succes. Hoogwerff Kroon gleed op rechts simpel langs een verdediger, Van Maris knalde de bal uit de voorzet als een kogel bijna door het net.  Arsenal, met Mourad Saalioua als middelpunt, kon heerlijk in zijn spel komen. Opeens was het voor RKDES alle hens aan dek.

Paul Verburg moest de bal kort voor de doellijn weghalen en Jonker moest al zijn talenten aanwenden voor het onschadelijk maken van een uitstekend genomen vrije trap. Uit de daaropvolgende hoekschop kopte Arsenal-verdediger Gideon Heres Diddens rakelings naast.

Dit kon niet goed gaan met RKDES. De gelijkmaker hing in de lucht. Een uitstekend hoge crosspass van Muzafar Abdulrahman verraste het Kudelstaartse defensiecentrum. Tom ter Bruggen pikte het leer op en schoof langs Jonker de 1-1 in het doel. Op dat moment een meer dan terechte gelijkmaker. RKDES liet niet over zich heenlopen, probeerde de goede draad van de beginfase weer op te pakken. Dat lukte maar half, wel goed genoeg om de wedstrijd weer onder controle te krijgen.

En toen tien minuten na rust de vlammende kopstoot van Schut de Kudelstaarters wederom op voorsprong bracht kon de thuisploeg opnieuw niet doordrukken.

Gelegenheid daarvoor was er zeker wel. Van Maris, De Vries en invaller Dani Calmez konden de derde bevrijdende treffer niet produceren. Ook Schut zag kort na zijn succesvolle kopbal een kopie daarvan gered worden door de goed reagerende Ruijmgaart.

Arsenal bleef hoop putten uit de missers van de thuisclub, het elftal van Zandwijken kon echter, op een paar schoten uit een vrije trap na, geen grote vuist meer maken. Hoewel Jonker nog wel een keer gestrekt naar de rechterhoek moest. En het slotakkoord was dus voor Ruijmgaart, liggend op de grond keek de goalie zijn iets te hoog gerichte schot na.