Robin Schaaf vindt bij HBOK moeilijk het net: “Ik stel teveel eisen aan mezelf”

Bij Monnickendam legde Robin Schaaf er twee seizoen geleden nog 33 in het mandje. De teller staat bij HBOK tot nu toe slechts op drie. Ook in de 2-4 winst bij Hellas Sport kwamen de goals van anderen. “Ik stel misschien teveel eisen aan mezelf”, verklaart de spits van de koploper van de zaterdag tweede klasse A.

“Ik leg de druk hoog. Je hebt toch dat stempel van de 33 goals op je hoofd. Dat wil je waarmaken”, vertelt Schaaf die afgelopen zomer hoofdklasser Hollandia verruilde voor HBOK. Bij de club uit Hoorn, waar hij acht treffers maakte, stonden blessures zijn succes voor een groot deel in de weg. “Ik begon daar goed met drie goals uit vier duels en vervolgens brak ik mijn kaak. Toen lag ik er een half jaar uit en na de winterstop had ik mijn lies ingescheurd. Dat was balen. Hollandia is een hele mooie club en dan gebeurt er dit.”

20161203-hellas-sport-hbok-robin-schaaf-2

De kaakbreuk die Schaaf opliep speelt nog steeds door in zijn hoofd. “De tandarts gaf aan dat ik bij een volgende kaakbreuk niet meer mag voetballen en dat ik dan misschien wel een kunstgebit krijg. Daar schrik je wel van en dat speelt ook zeker mee. Ik durf wat minder de duels in te gaan.”

Ook had hij bij Monnickendam een andere rol. De hele ploeg draaide om Schaaf. “Bij Monnickendam speelden we tegen degradatie en kreeg ik wat meer de ruimte. Daar gingen ook alle ballen naar Robin Schaaf. Bij HBOK als koploper wordt je toch wat beter in de gaten gehouden en zijn de ruimtes kleiner. Dat is voor mij nog wennen.”

Maar ondanks dat de doelpuntenmachine nog niet op volle toeren draait is het vertrouwen volop aanwezig bij de 24-jarige aanvaller. “Gewoon hard blijven trainen en werken. Daarnaast maak ik het mezelf soms te moeilijk. Ik moet simpel blijven voetballen. Dan komen die doelpunten vanzelf.”

20161022-nfc-hbok-foto-george-melchers-lennart-van-der-leest-en-robin-schaaf
Foto George Melchers

Schaaf staat bij HBOK er in ieder geval niet alleen voor. “Een gezellige club. Ze spelen altijd voor de bovenste plekken. Met Joey Noordenbos, Jesse Braspenning en Kid Ronday speel ik prima samen en het zijn ook vrienden van me. Het is een hechte groep met een goede staf en een enthousiaste trainer die er druk op zet.”

Het is geen verrassing dat de titel in de tweede klasse A het hoofddoel is, maar dan moet er nog wel wat gebeuren. “Het opbouwen moet beter. We kiezen te snel voor de diepe bal. En de beleving en de scherpte moet omhoog. Tegen Hellas Sport krijg je een minuut na onze goal meteen een treffer tegen. Dat is niet best. Dat ligt puur aan de concentratie. Even niet scherp zijn. Dat gebeurt al een paar wedstrijden. Op dat soort momenten moeten we het vasthouden en het veld klein houden.”

Na de winterstop gaat Schaaf in ieder geval ook hard aan zijn eigen cijfers werken. “Dit jaar wil ik de twintig goals wel halen. In de winterstop lekker doortrainen en mijn hoofd leegmaken. Dan gaat het lukken.”

Verslag: Justin Crombeen
Foto’s: Rikus de Lange

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)