RODA ’23 buigt met negen man achterstand om bij Fortius

In een bizarre wedstrijd in de derde klasse C won RODA ’23 op bezoek bij Fortius. De ploeg van Cor ten Bosch boog na twee rode kaarten een 3-2 achterstand om naar een 3-4 overwinning. Na afloop van de wedstrijd ging het echter vooral over de scheidsrechter, waar men vooral aan de kant van RODA ’23 niet over te spreken was.

“Ik vind het niet leuk meer zo”, zei Cor ten Bosch na afloop. “Ik ben gewoon een liefhebber van het spelletje. We trainen twee, drie keer per week. Iedereen doet z’n best ervoor. En dan krijg je dit als eindproduct. Die man verpest gewoon mijn weekend. Dan interesseert die uitslag me helemaal niets. Die man wordt door iedereen uitgelachen.”

Binnen een paar minuten kreeg RODA twee keer de rode kaart, bij een stand van 1-2. Eerst mocht Sjoerd Heijnen vertrekken nadat hij zijn tweede gele kaart kreeg voor een licht vergrijp op het middenveld. Even later kreeg Laszlo Ruwiel direct rood voor vasthouden in het strafschopgebied. Fortius scoorde toen binnen de minuut de 2-2 en de 3-2. De frustraties aan de kant van RODA ’23 werden alsmaar groter. Scheidsrechter Smit gaf geel voor vermeende schwalbes van RODA ’23 en gaf zelfs in de slotfase een indirecte vrije trap op de rand van de zestien meter na commentaar aan de kant van RODA ’23.

Foto Koos van der Leest | Scheidsrechter Smit in gesprek met RODA ’23-aanvoerder Tim Steij

“Ik vond het moedig dat de scheidsrechter zich niet gek liet maken door RODA. Zij waren op zoek waren naar compensatie en fopduiken. Daar trapte hij niet in. Ik heb ook woorden gehoord vanuit de dug-out van de tegenpartij die niet netjes waren. Misschien had-ie toen wel kunnen staken”, vond Fortius-trainer Michel Klijnzoon.

Het gebeurde allemaal bij een 1-2 voorsprong van RODA ’23. De drie goals vielen allemaal in de laatste tien minuten voor rust. Lennart Rust opende de score voor RODA, na een fraaie aanval dwars door het hart van de Fortius-defensie. Na een benutte penalty van Gilliano Nijman scoorde Patrick Engelmoer op slag van rust. Een schot van Rust werd niet goed verwerkt door keeper Armin Ribic en Engelmoer was alert voor de rebound.

Foto Koos van der Loost | Yorick van der Deijl (RODA ’23) in duel met Anicet Himbaza (Fortius)

In de tweede helft golfde het spel op en neer en werd het een leuke wedstrijd. Invaller Jurgen Daniel en aanvoerder Tim Steij kregen grote kansen om respectievelijk de 2-2 en de 1-3 te maken. Het was dus toch Fortius dat de score omdraaide. Nijman benutte zijn tweede penalty en nog geen minuut later kwam zelfs de 3-2 door een bekeken schuiver van Michel dos Santos. RODA ’23 leek toen met negen man verslagen. Gilliano Nijman had zelfs een goede kans om zijn hattrick te maken, maar hij schoot vanuit vrije positie over.

Ondertussen werd er bij RODA om de ene beslissing van scheidsrechter Smit harder gelachen dan om de andere. Het cynisme droop ervan af en de nederlaag leek al geaccepteerd te zijn. Totdat invaller Michael Crombeen in de 88ste minuut een vrije trap vanaf een meter of dertig schitterend in de kruising schoot. In de zesde minuut van de blessuretijd maakte de andere invaller Tim Engeln na een goede individuele actie het feest compleet voor de bezoekers.

Voor Fortius-trainer Michel Klijnzoon was het een hard gelach. Zijn ploeg liet de wedstrijd volledig uit handen glippen. “Natuurlijk verwijt ik dat mijn ploeg. We werden gemakzuchtig. Zij scoorden natuurlijk een schitterende vrije trap. Maar we konden alsnog de winnende maken. Die kansen zijn er ook wel geweest. Dat je dan in de slotfase nog een goal tegen krijgt heeft te maken met kwaliteit en slimheid. Het is heel erg zuur.”

Toch kan Klijnzoon positieve elementen meenemen uit de wedstrijd. “Wat ik vandaag wilde is dat we een strijdplan met elkaar bedachten en dat we met 100% inzet de wedstrijd zouden aanvangen. Dat heb ik vandaag gezien. We bleven gewoon knokken. Dat vind ik heel positief. Natuurlijk is het zuur dat we ‘m niet over de streep trokken. Maar  we zitten momenteel in de hoek waar de klappen vallen.”

Cor ten Bosch was vanzelfsprekend tevreden over zijn ploeg na afloop. “Ik vind het fantastisch wat deze groep gepresteerd heeft. Een enorm compliment naar de jongens, dat je zo gedisciplineerd, ook nog met z’n negenen, toch nog de overwinning kan pakken.”

Kijk hier voor de andere uitslagen, de stand en het programma in de zondag derde klasse C.

Verslag: Koen Vanhellemont
Foto’s: Koos van der Leest

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)