RODA ’23 moet diep buigen voor SO Soest na blunders van arbiter

In de zondag tweede klasse B heeft RODA’23 in Bovenkerk een zeer harde afstraffing gehad van koploper SO Soest. De ploeg van Marco Bragonje, die ook nog eens werd weggestuurd door scheidsrechter Koene, verloor met 0-7. Bij rust stond het nog 0-1 en werd RODA een zuivere strafschop onthouden.

Scheidsrechter Koene speelde een cruciale rol in deze wedstrijd. Zo keurde hij tot twee keer toe een buitenspel doelpunt van Soest goed en zag hij een cruciale handsbal in het strafschopgebied over het hoofd waardoor RODA (bij een 0-1 stand) valk voor rust geen strafschop kreeg. En zo werd het uiteindelijk een zware afstraffing voor de ploeg uit Bovenkerk en dat terwijl RODA het eerste half uur van de wedstrijd de betere ploeg was.

roda23 (1)

RODA, dat absoluut niet bang was voor de koploper, krijgt in het eerste deel van de wedstrijd aardig wat mogelijkheden, maar Maiko Stouthart, Tim Engeln en Stef Leliveld konden de mogelijkheden niet omzetten in doelpunten. Ook Michael Crombeen kon oog in oog met doelman Diango Alvarez niet tot scoren komen omdat de middenvelder werd terug gefloten wegens buitenspel.  Stef Leliveld, die de pass gaf:  “Het was absoluut geen buitenspel. Crombeen kwam achter de man vandaan. De grensrechter van Soest vlagt en de scheidsrechter neemt het gewoon over.  Ik vraag me af of hij het zelf wel gezien heeft vanaf zijn positie.”

roda23 (2)

Koploper Soest kwam er niet aan te pas. Na ruim 25 minuten spelen is er pas de eerste kans voor de ploeg van Aad van den Berg. Een rolletje van Maarten Jan Belt is een simpele prooi voor doelman Daan Stevens. De trainer van Soest was zichtbaar en hoorbaar geïrriteerd   voor de speelwijze van zijn ploeg. Dat na ruim een half uur de 0-1 biel was op dat moment dan ook wel verrassend te noemen. Bas Tullemans speelt twee verdedigers uit  en zorgt er uiteindelijk voor dat Majid Gaddari bij de tweede paal binnen kan tikken (0-1).

roda23 (3)

Direct na de treffer krijgt de thuisploeg een corner. De bal beland overduidelijk op de hand van Gerdo Kuenen en niemand (zowel van RODA als Soest niet) twijfelt over het feit dat het een strafschop is.  Op de website van Soest staat zelfs: “De handsbal die Gerdo maakte bij een corner van Roda’23 werd door iedereen gezien, behalve door scheidsrechter Koene.” Bij rust staat Soest dus tegen de verhouding in met 0-1 voor.

slide roda soest

Drie minuten na rust is een snelle uitbraak van Soest de RODA defensie te veel. Ali Coban geeft vanaf de rechterkant goed voor en spits Gerdo Kuenen heeft voldoende tijd om de 0-2 te maken. RODA oogt aangeslagen na die snelle tegentreffer maar lijkt zich te herstellen. Als Coban na acht minuten ook de 0-3 maakt vanuit buitenspel positie  is het echter over met de ploeg uit Bovenkerk.

16022014 Bragonje weggestuurd

De complete defensie van RODA staat stil als Kuenen aan de rechterkant wordt aangespeeld. De vlag gaat ook omhoog maar scheidsrechter Koene negeert het signaal. Kuenen loopt wel door en  Coban kan simpel scoren (0-3). De protesten van RODA halen niets uit. Koene weigert zelfs  om naar de grensrechter te lopen . Trainer Marco Bragonje windt zich behoorlijk op: “ Een meter buitenspel en in de eerste helft zie je een overduidelijke handsbal niet. Hoe kan je dit dan wel zien?”  Koene accepteert de opmerking van Bragonje niet en stuurt hem weg.

Bragonje weggestuurd 2

Het verzet is daarna definitief gebroken en Soest kan eenvoudig uitlopen naar 0-7.  De resterende vier doelpunten komen op naam van Kuenen (0-4), Belt (0-5 waar wederom het vlagsignaal van de RODA grensrechter wordt genegeerd), invaller Meijer (0-6) en wederom Kuenen die zijn derde van de middag maakte.

Kijk voor alle uitslagen, de stand en het programma op de klassenpagina van zondag 2B