RODA’23 sterker dan Legmeervogels in streekderby

Over negentig minuten was de 3-1 overwinning van thuisclub Roda’23 in de streekderby tegen Legmeervogels niet onterecht, de wedstrijd had echter een heel ander verloop kunnen krijgen als de bezoekers in het eerste half uur niet de mooiste kansen om zeep hadden geholpen. Roda’23, met aanvoerder Stef Leliveld in een hoofdrol, toonde zich in het eerste bedrijf veel effectiever en kon na rust de score verder uitbouwen naar een 3-1 eindstand. Legmeervogels dat opnieuw geen sterke indruk achterliet, zakt naar de onderste regionen van 2B.

Het was een opmerkelijk uitspraak van Legmeervogels-trainer Jac Honsbeek ruim een half uur voor aanvang van de op papier mooie streekderby tegen Roda’23 in Bovenkerk. “We gaan proberen Roda’23 de vernieling in te trappen. We willen de afstand vergroten.” Ruim twee uur later stond de oefenmeester voor de camera van VIA-TV er een beetje beteuterd bij toen hij geconfronteerd werd met zijn eerdere woorden. “Het eerste half uur leek het toch die kant op te gaan. We waren beter en kregen goede doelkansen. Ja…als je ze er niet in schiet houdt het op.”

Na de beschamende vertoning vorige week en nederlaag bij Davo United had Honsbeek de afgelopen week getracht met een goed gesprek zijn ploeg op scherp te zetten. Honsbeek vooraf aan de derby: “Niet met individuele gesprekken, gewoon met z’n allen bijelkaar goed gepraat. En we waren er gauw uit, iedereen vond dat we in Haarlem een wanprestatie hadden geleverd. Daar was met de spelers geen enkele discussie over. Daarom heb ik er een goed gevoel over dat we vandaag een ander Legmeervogels zien.”

Het moet gezegd…de formatie van Honsbeek speelde in Bovenkerk een sterk eerste half uur. Hoewel de hoekschopverhouding snel en hoog opliep in het voordeel van de thuisclub kregen de bezoekers in de beginfase geweldige kansen om de leiding te nemen. Robin Oussoren had bijna oog in oog met doelman Daan Stevens de 1-0 op z’n voet. De aanvaller knalde echter veel te onbesuisd in. In plaats van de bal met enige precisie laag in de hoek te schuiven zag Stevens het leer recht op zich af komen. En ook het vizier van colllega-spits Jordy de Groot stond even later in kansrijke positie niet goed afgesteld.

Foto Jaap Maars: Damien de Vegt (r) i duel met Jordi de Groot

Aan de andere kant was aanvallende middenvelder van Roda’23 Stef Leliveld dichtbij de openingstreffer. Na een korte kapbeweging raakte Leliveld de paal. Het was de eerste waarschuwing voor Legmeervogels dat hoe meer de minuten in de eerste helft verstreken steeds meer aan het verslappen was. Vooral in de omschakeling van aanval naar verdediging liet het elftal van Honsbeek zich steeds meer verrassen. En ook uit standdaardsituaties wist Legmeervogels niet kordaat te handelen, dat bleek overduidelijk op het moment dat het laatste kwartier voor de pauze op aanbreken stond.

Leliveld, die naarmate de wedstrijd vorderde steeds meer met verfijnd voetbal zijn stempel op het treffen ging drukken, leverde in de 30e minuut een messcherpe hoekschop af. De mee naar voren gekomen centrale verdediger Maikel Keur stond op de juiste plek, zijn gerichte kopstoot liet de bal vol in de touwen ploffen. Doelman Van de Wal was kansloos. 1-0. Lichtelijk tegen de verhouding in.

Nog geen drie minuten later weer een hoekschop voor de thuisploeg, nu vanaf de rechterkant en opnieuw bemoeide de zowel links-als rechtsbenige Leliveld zich daarmee. Fijn genomen mocht ditmaal Robin Visser vrij inkoppen. Slecht weerwerk van de Uithoornse defensie, niet de kleinste spelers.

Foto Koos van Leest

Jordy de Groot, de clubtopscorer van vorige seizoen, had Legmeervogels terug in de wedstrijd moeten brengen. Een heerlijke pass vanuit het midden, buitenkantje voet van middenvelder Alex Muller, pikte De Groot in eerste instantie uitstekend op. De weg naar Stevens lag open, De Groot verslikte zich vervolgens op vreemde wijze in de bal, struikelde half over zijn eigen voeten en ook de handen van de keeper toucheerde het leer.
De Groot moest te ver uitwijken, weg de derde/vierde Uithoornse scoringskans. Vorig voetbaljaar was dit soort mogelijkheden voor De Groot met honderd procent zekerheid een doelpunt. De doelpuntenproduktie hapert bij De Groot, een smeerbeurt is gewenst.

Hoewel Legmeervogels kort na rust met een schot tegen onderkant lat van invaller Laurens van de Greft de aansluiting misliep kon de geel-blauw brigade zich in het tweede bedrijf niet goed oprichten om de thuisclub echt het vuur aan de schenen te leggen. Roda’23 was de beter voetballende ploeg, geduldig zoekend naar de derde en beslissende treffer.

Leliveld, het 22-jarige voetbaltalent van Bovenkerk en tevens aanvoerder, testte uit een vrije trap het houtwerk boven Van de Wal en de goalie voorkwam tevens met prachtige reddingen lange tijd dat de thuisploeg het definitieve vonnis velde.

Foto Jaap Maars

Het bleek uitstel van executie voor de matig draaiende Uithoornse fomatie dat wel meer weerstand bood dan zeven dagen geleden. Wie anders dan Leliveld was betrokken bij de derde treffer van Roda’23. Opnieuwe etaleerde de aanvaller zijn sublieme traptechniek. Vanaf de rechterkant draaide Leliveld de bal uit een vrije trap prachtig in de doelmond waar Maikel Keur zijn tweede score van de middag, wederom met het hoofd, kon aantekenen.

Laurens van der Greft redde in de slotfase, voor wat het waard is, de Uithoornse eer. Na wat rommelwerk in het strafschopgebied lepelde Van der Greft de bal voortreffelijk in de kruising.

De laatste tien minuten moest Legmeervogels verder met tien man, Alex Muller werd onterecht teruggefloten wegens buitenspel. De wegwerpgebaren en tegenstribbelende woorden kostte Muller zijn tweede geel, dus rood. Deed er allemaal niet meer toe, wederom verlies voor Legmeervogels dat belandt is in de onderste regionen van 2B.

Foto Koos van Leest: Robin Visser (l) schermt namens RODA '23 de bal goed af
Foto Koos van Leest: Robin Visser (l) schermt namens RODA ’23 de bal goed af

Roda’23-trainer Marco Bragonje: “Mijn elftal heeft goed gespeeld. Gedisiplineerd en vrijwel niets weggegeven. Verdiende winst.” En zijn collega Honsbeek sloeg nog eens de spijker op de kop na de Bovenkerkse derby: “We hebben het in het eerste half uur vreselijk laten liggen. Heel jammer. Roda’23 scoort wel en dan loop je achter de feiten aan.”

Kijk voor alle uitslagen, de stand en het programma op de klassenpagina van zondag 2B

Verslag Arno Maarse/Klaas Leegwater (met dank aan Voetbal in Aalsmeer)