Hendriks spreekt zijn spelers toe na de nederlaag tegen RODA'23

RODA’23 wint streekderby van RKDES

RODA’23 heeft de streekderby in de tweede klasse B in met 2-3 gewonnen van RKDES. In Kudelstaart was de thuisploeg in de eerste helft het gevaarlijkst maar in de tweede helft had de ploeg van Hajo Hendriks weinig meer in te brengen. Op de zege van de ploeg van Ruud Visser viel dan ook niets af te dwingen.

Het was al weer elf jaar geleden , in het seizoen 2001/2002, dat RKDES en RODA’23 het in een officiële wedstrijd tegen elkaar opnamen. Helaas heeft de burentwist niet echt meer de uitstraling die het toen had. Rogier Stoffels, toen keeper en tegenwoordig elftalleider bij RODA’23; “We speelden toen wel voor zo’n 1500 toeschouwers. Ik heb niet echt het idee dat het nu nog zo leeft bij de spelers.” Er waren maximaal 200 toeschouwers op het duel afgekomen in Kudelstaart en die zagen een wat slappe openingsfase. Robin Visser was namens de gasten nog het dichtst bij een treffer maar zijn inzet belandde in het zijnet.  Waar je zou verwachten dat RODA’23, als ervaren tweede klasser tegen over nieuwkomer RKDES, wat meer het initiatief zou nemen waren het vooral de Kudelstaarters die de gevaarlijkste waren. Na tien minuten zette Maarten van Putten de thuisploeg al op voorsprong. Hij nam ene voorzet in een keer op zijn schoen. Verdediger Tim van Heusden en ook doelman Daan Stevens grepen niet in. Het was echter aan doelman Stevens te danken dat RODA’23 geen grotere achterstand op liep. Eerste tikte hij een straks schot van Steef Hoogwerff knap over de lat en vlak voor het rustsignaal pareerde hij van dichtbij een inzet van Maarten van Putten op aangeven van Hoogwerff.

Hajo Hendriks (L) en Rudd Visser schudden elkaar voor de wedstrijd de hand

Toch stond het 1-1 halverwege de wedstrijd. RODA’23, dat erg slordig was in de eindpass, zag Rob Visser vanuit een corner de 1-1 binnen koppen. Het gebeurde allemaal vlak voor rust en meer dan een kopbal van Visser en een schotje van Joey Hartlooper had de ploeg niet gefabriceerd. De 1-1 deed de ploeg van Hendriks wankelen maar het rustsignaal kwam precies op tijd. De tweede helft was nog geen drie minuten oud of de plannen van RKDES konden in de prullenbak. Een vrije trap van Michael Crombeen werd door Dennis Frijn achterwaarts ingekopt. Voor de tweede keer werd doelman Wilbert Klijmij uit een standaardsituatie geklopt. En ook twee keer door ene kopbal terwijl de RKDES over behoorlijk wat lengte achterin beschikt.

Door het warme weer besloot scheidsrechter Everse drinkpauzes in te lassen

Vanaf dat moment kreeg RODA’23  de nodige ruimte. RKDES was niet meer de ploeg van de eerste helft en had voroal moeite met de snelle buitenspelers Daan van Huffel, 17 jaar pas, en Hartlooper.  Hendriks, die een echte leider in het veld mist, schreeuwde zijn keel schor om zijn ploeg er weer bovenop te helpen. Echter zonder resultaat. Drie spitsen en clubtopscorer Edwin van Maris daar achter lebverde niet het gewenste resultaat op. Het is dat de Bovenkerkers wat slordig met hun kasnen omgingen maar anders was de wedstrijd al veel eerder beslist. DE 1-3 viel uiteindelijk pas in de 38ste minuut en kwam van de voet van Joey Hartlooper na een mooie steekbal van invaller Chris Bosse.  De 2-3 van Edwin van Maris bracht de spanning nog even terug maar het was RODA dat de nog de beste kansen kreeg. Invaller Mels Otsen en met name Hartlooper hadden de score hoger uit kunnen drukken.

Hartlooper, Paul Bosse, Robin Visser en Chris Bosse genieten van de zege

RKDES heeft na twee duels een punt en zal het dit seizoen erg zwaar gaan krijgen om zich te handhaven. Hendriks: “We spelen met veels te weinig overtuiging en moeten vooral wennen aan het tempo van de tweede klasse. In de eerste hebben we ons zelf te kort gedaan en hadden we veel vaker moeten scoren. Daarna zakken we ver weg. Op basis van de eerste helft hadden we zeker een punt verdiend maar asl je naar de tweede helft kijkt hebben we verdiend verloren.” RODA’23 aanvoerder Dave Vos benadrukte na afloop dat zijn ploeg de wedstrijd veel eerder had moeten beslissen: “We hebben een jonge ploeg en die willen dan ook bij 3-1 voor nog blijven aanvallen. Dat moeten we rustiger uitspelen. Na een moeizame eerste helft waarin we van achteruit het middenveld nauwelijks konden bereiken hebben we het uiteindelijk in de tweede helft goed afgemaakt.”