RODA’23 zorgt voor superstunt

Roda’23 heeft voor een superstunt gezorgd door met 2-4 te winnen van het op de tweede plaats staande Zeeburgia. En dat nog wel aan de Kruislaan waar de formatie van trainer Mike Kolf op het aloude sportcomplex kopje onder ging. Een nederlaag die niet alleen keihard aankwam, maar ook liet zien dat de manschappen van Kolf met bepaalde eigenschappen, zoals teveel praten tegen en onder elkaar en de scheidsrechter, dit alleen maar een averechtse uitwerking heeft. Zeeburgia moest zelfs in de slotfase met tien man verder omdat Mesut Eslik zijn mond niet kon houden en vroegtijdig de kleedkamer kon opzoeken. Het typeerde het karakter van ‘de witte leeuwen’ deze middag. Het spel van de meeste spelers bleef dan ook ver beneden de maat.

Mike Kolf was dan ook zwaar teleurgesteld in zijn elftal en had dingen gezien die niet door de beugel konden. Zoals ? ,,De kansen die wij niet afgemaakt hebben. We hebben er veel teveel gemist en dat kost punten. Wat ik mijn spelers het meeste verwijt is dat ze zich niet aan de afspraken hebben gehouden. Daar ben ik boos en teleurgesteld over. Afspraken zijn belangrijk omdat ik zoals vandaag spelers op andere plaatsen moest opstellen. Dan moet je afspraken nakomen. We hebben van een ploeg verloren die goed gebruik heeft gemaakt van de fouten die wij hebben gemaakt en kregen daardoor een aantal messcherpe counters om de oren”.

Daarin had Mike Kolf gelijk. Maar niet alleen aanvallend lukte er weinig bij Zeeburgia. Ook in verdedigend opzicht was het zwak. Roda’23 kreeg daardoor aanvallend een zee van ruimte en kon daar in de eerste helft op twee prima kansen na, nog niet van profiteren.

Zeeburgia was de eerste twintig minuten gewoon beter en kreeg wel een aantal uitstekende kansen om snel op een riante voorsprong te komen. Daarbij had het overigens de pech dat er een glaszuivere treffer wegens buitenspel werd afgekeurd. Na twintig minuten spelen was het uiteindelijk toch raak toen Daniel Almendo Rivas fraai voor de openingstreffer kon zorgen met een onhoudbare inzet: 1-0. Zeeburgia dat daarvoor goed wegkwam na een enorme misser van Tim Steij, kwam Roda’23 in de 32-ste minuut alsnog langszij. Zwak verdedigen aan Zeeburgia zijde was voor Joey Hartlooper een uitgelezen kans om de stand in evenwicht te brengen: 1-1. Zeeburgia dat kansen zat kreeg zag geen kans om het overwicht in doelpunten uit te drukken en moest daarom genoegen nemen met een onaanvaardbare ruststand.

Na de rust zakte de ploeg van Mike Kolf ver weg en trok Roda’23 zich op aan Zeeburgia dat er niet veel maar van bakte. Ruud Visser die ook volgend seizoen trainer is, toonde zich na afloop apetrots op zijn ploeg en had wel een verklaring voor de overwinning. ,,In de eerste helft hebben we vaak onder druk gestaan en had het zomaar een nulletje of drie kunnen staan. We wisten ons geen raad met de lange bal die Zeeburgia speelde. Later veranderde het spelbeeld door het voorspelbare voetbal dat zij gingen spelen. Wij kwamen daardoor in de tweede helft veel meer aan de bal omdat zij in de omschakeling veel te traag handelden. Daardoor konden wij er snel uitkomen met vlijmscherpe counters. Dat heeft uiteindelijk geleid tot drie doelpunten wat er voor de rust niet inzat”. Kwam Zeeburgia na rust al vrij snel op voorsprong dankzij een treffer van Aziz Ouaouirst: 2-1. De ploeg van Kolf had daarmee zijn laatste kruit verschoten en moest heel diep door het stof na treffers van Siver Abdulrahman, Stef Leliveld en wissel Maiko Stouthart: 2-4. Doelpunten die tot stand kwamen uit snel uitgevoerde counters en fouten achterin bij de thuisclub. Roda’23 mocht na afloop van een superstunt spreken omdat het zes basisspelers miste vanwege blessures en schorsingen. Zeeburgia blijft nog een kleine kans behouden op de tweede periodetitel maar dan zal het volgende week thuis beter voor de dag moeten komen tegen…koploper Magreb’90. Roda’23 daarentegen vergaarde kostbare punten en mag zich zo goed als veilig wanen en daar waren honderd paar ogen getuige van.

verslag: Freek Louis             foto: Jos Spitteler (Stouthart maakt de 2-4)