Rode kaart leidt onverdiende nederlaag van Ajax bij DOVO in

Ajax komt nog altijd niet van de twaalfde plek in de Derde Divisie zaterdag af. De ploeg van Yuri Rose leek een punt mee te nemen van het bezoekje aan DOVO, maar na een rode kaart voor invaller Ruben Adney stortte alles als een kaartenhuis in elkaar: 4-2.

In de openingsfase werden de Amsterdammers overlopen door een veel feller DOVO. Al in de derde minuut werd laconiek uitverdedigen van Glenn van Zoolingen keihard afgestraft door Abderrahim Loukili (ex-De Dijk). Nauwelijks drie minuten later was het zelfs 2-0 toen Joshua Patrick (voormalig AFC’er) een voorzet van oud-Ajacied Lars Middelwijk kon binnen glijden. Een kansloze middag leek aanstaande voor Ajax, maar in de veertiende minuut vonden de bezoekers de aansluiting. Op aangeven van Van Zoolingen kopte Mitchell Burgzorg goed raak: 2-1.

Vanaf dat moment was het een open wedstrijd waarin Ajax steeds meer de bovenliggende partij werd. Vlak voor rust was Jack van Moerkerk dicht bij de gelijkmaker, alleen raakte zijn inzet via het lichaam van Enrico Patrick (ook ex-AFC) de bovenkant van de lat. Ruim een minuut later was het alsnog raak. Met een fraaie vrije trap tekende Siver Abdulrahman voor de 2-2.

De bezoekers hadden de vroege achterstand weggepoetst en roken in de tweede helft zelfs aan de zege. Zo had doelman Tim van Weerdhof de nodige moeite om een kopbal van Abdulrahman over te tikken en even daarna een schot van Kenneth Misa Danso te keren. Een 2-3 leek aanstaande, totdat de vlak daarvoor ingevallen Ruben Adney in de 77ste minuut een overtreding op Roy Bakkenes bestraft zag worden met een directe rode kaart.

Vanaf dat moment was Ajax het initiatief kwijt en liet het zich terugdringen op eigen helft. In de slotfase maakte DOVO goed gebruik van de overtalsituatie. Drie minuten voor tijd bracht Joshua Patrick de thuisploeg weer aan de leiding en in de blessuretijd bepaalde invaller Quincy Arends de eindstand op 4-2 in het voordeel van de Veenendalers.

De nederlaag, waarmee de Amsterdammers zichzelf behoorlijk tekort deden, verandert weinig aan de ranglijst. Daarop blijft Ajax twaalfde staan. Die plek kan het volgende week veilig stellen als nummer dertien ONS Sneek op bezoek komt. Kijk hier voor alle uitslagen, de stand en het programma van de Derde Divisie zaterdag.

Verslag: Marcel Wagenmakers