Home / Algemeen / Ron Gerlof stopt per direct bij Waterwijk: “Totaal niet naar mijn zin”

Ron Gerlof stopt per direct bij Waterwijk: “Totaal niet naar mijn zin”

Zaterdag tweedeklasser Waterwijk staat na de winterstop niet meer onder leiding van Ron Gerlof. De oefenmeester heeft na de overwinning op TOV (7-2) zijn afscheid bekend gemaakt. Per direct, omdat hij het plezier is kwijtgeraakt. “Als dat er niet meer is en ook geen uitzicht erop, kan ik er beter mee stoppen.”

De laatste weken stond de instelling van de spelers hem steeds meer tegen. Twee keer per week ging Gerlof voor trainingen bijna met tegenzin naar de club toe. “Ik wil een groep beter maken. Dat kan met opstellingen en trainingen, maar als er altijd spelers niet zijn of zich niet honderd procent willen inzetten..” Bij Sporting Martinus kon hij naar eigen zeggen alles uit de groep halen wat erin zat. In Almere, waar hij veel te maken kreeg met afmeldingen (‘vaak om kulredenen’), ging dat een stuk moeilijker. “Dan kon een prachtige training weer de vuilnisbak in. Het werd meer bezigheidstherapie, omdat we moeten trainen, in plaats van voorbereiden op zaterdag als de tegenstander bijvoorbeeld met twee spitsen speelde.”

Gezien de resultaten kwam dit nieuws als een grote verrassing, weet Gerlof ook. Een plek bij de laatste 32 in de districtsbeker, als promovendus op een vierde plek in de tweede klasse B. De stand op de ranglijst kan een hoop verbloemen. “Ik ben helemaal niet iemand die snel gebukt gaat onder stress, maar dit had met mij niet goed gegaan. Dan word ik richting de groep geïrriteerder, komen er misschien ruzies. We zijn netjes uit elkaar gegaan.”

Toch vindt hij het behoorlijk jammer. Zo snel de handdoek in de ring gooien, is niet iets wat bij hem past. Na vier seizoenen Martinus had hij de wens ook zo’n periode bij Waterwijk te hebben. De club maakt stappen, in de kantine voelde hij zich prima thuis. Maar met een deel van de selectie is er eigenlijk nooit een klik geweest.

Op het moment van instappen – Waterwijk was kampioen geworden en wilde met ervaren versterkingen de volgende stap maken – werd hem al verteld dat de spelersgroep een stempel van ‘moeilijke groep’ zou hebben. De spreekwoordelijke vonk tussen spelers en trainer sloeg niet over, ook niet toen de resultaten goed waren. Zelfs assistent-trainer Dennis van Veen (‘de enige reden waarom ik het zo lang heb uitgehouden’) kon de chemie niet herstellen. “Maar op een gegeven moment was dat ook niet meer genoeg voor mij”, zegt Gerlof. “Ik had het totaal niet meer naar mijn zin.”

Twee weken geleden maakte hij zijn besluit bekend aan Sebastiaan Steur, de technische man van de club. Bij hem viel het koud op zijn dak. “Ron was altijd vrolijk, gezellig, tot laat in de kantine. Ik heb nooit een signaal ontvangen.” Samen werd afgesproken tot de winterstop door te gaan. Waterwijk heeft zo voldoende tijd een opvolger te vinden – dat proberen ze eerst intern op te lossen met een tussenpaus die het seizoen afmaakt – en de rust bleef tot de kerstperiode bewaard.

“Ik doe het omdat ik het leuk vind en er plezier in heb. Als dat er niet meer is en ook geen uitzicht erop, kan ik er beter mee stoppen”, vertelt Gerlof. De komende periode gebruikt hij om even tot rust te komen. Zelf de sportschool in, kijken bij het handbal van zijn dochter. “Mijn tijd kom ik wel door. Natuurlijk zal het wennen zijn dat ik vaker thuis ben. Op dit moment heb ik iets van: laat mij maar even. Dan zien we wel hoeveel zin ik weer krijg in het voetbalspelletje. Ik denk dat het tijd nodig heeft. Dat plezier ben ik nu kwijt.”

Foto: Jos Spitteler