Home / Algemeen / Rowin Mol (Purmersteijn): “Wij hoeven niet aan een doemscenario te denken”

Rowin Mol (Purmersteijn): “Wij hoeven niet aan een doemscenario te denken”

De eerste seizoenshelft is er eentje die ze bij Purmersteijn snel willen vergeten. De zondag Hoofdklasser staat, vlak voor de laatste competitiewedstrijd van 2018, op de teleurstellende vijftiende plek. De ambities hebben plaatsgemaakt voor degradatievoetbal, al blijft aanvoerder Rowin Mol vol vertrouwen.

De woorden crisis en degradatiegevaar hoeven wat Mol betreft nog niet te vallen in Purmerend. De 23-jarige centrale verdediger ziet licht aan het einde van de tunnel. Hoewel de resultaten er de laatste weken niet naar waren – bijna twee maanden geleden won Purmersteijn voor het laatst in competitieverband – merkt hij op dat een stijgende lijn is ingezet. Resultaten kunnen immers een vertekend beeld geven als het vertoonde spel wel naar behoren is. “Het klinkt heel stom, maar we hebben zoveel pech gehad. Niet willen scoren, ongelukkige tegendoelpunten; dit is nog niet het seizoen van Purmersteijn.”

Als aanvoerder probeert Mol de situatie om te draaien, nadat hij de aanvoerdersband overnam van de tussentijds vertrokken Aramez Poepon. De eerste weken lag er naar zijn mening teveel druk op. “Die hebben we onnodig bij onszelf neergelegd. We waren teveel gefocust op resultaat in plaats van ontwikkeling en plezier maken. Het had een verkeerd effect op ons.” Die druk hebben ze inmiddels bij zichzelf weggenomen. Terug naar de basis. “Maar als je in de situatie komt dat je niet scoort en de resultaten er niet zijn, komt er misschien een stukje omzekerheid. Dat is helemaal niet goed. Daar blijven we te lang in hangen.”

Zelf maakt hij zich geen zorgen. Hij is ervan overtuigd dat er voldoende kwaliteit aanwezig is, dat heeft de voorgaande jaren immers uitgewezen. De winterstop komt straks op een goed moment. Ondertussen probeert Mol zijn medespelers extra te ondersteunen. “In het veld is het toch een teamprestatie. Dan kan je als aanvoeeder wel wat doen, maar niet echt je stempel drukken omdat je toevallig een band om je arm hebt. Het is meer op de trainingen met jongens praten, even apart nemen. Niet omdat ik opeens aanvoerder ben geworden, dat deed ik altijd al.”

Allemaal leuk en aardig, maar de punten blijven vooralsnog uit. Uit de laatste vier duels pakte Purmersteijn er slechts eentje. De nummer vijf van vorig seizoen staat voorlaatste en de aankomende wedstrijd tegen concurrent Fortuna Wormerveer (één plek hoger) wordt al bijna cruciaal genoemd. “In ons hoofd is die dat wel. Als wij daar een resultaat kunnen neerzetten, ga je met een heel ander gevoel de winterstop in en begin je het nieuwe jaar ook anders”, zegt Mol, die vertrouwen houdt in een goede afloop. “Ondanks dat de resultaten er de laatste weken niet naar waren, hebben we wel stappen gemaakt. Je zag een stukje Purmersteijn van vorig seizoen terug.”

Het degradatiespook is nog niet opgedoken in Purmerend. Zover willen ze het ook niet laten komen. “We hoeven niet aan een doemscenario te denken”, klinkt het stellig. “De ranglijst geeft aan dat er nood aan de man is, maar ik heb echt vertrouwen in het team. Hoe wij de laatste weken op het veld staan, hoe wij trainen. Het neemt niet weg dat we ongelooflijk hard moeten werken en het een enorme klus wordt. Dat is een mooie uitdaging.”

Foto: José Mol