Ruime meerderheid Nederlanders voor rookverbod langs voetbalveld

Een grote meerderheid (74%) is voor een rookverbod langs het sportveld. Dat blijkt uit een enquete van Een Vandaag onder bijna 30.000 Nederlanders. Het Amsterdamse Taba nam een jaar geleden al het voortouw door een rookverbod in te stellen voor de jeugdwedstrijden.

Uit een grote enqueten over een eventueel rookverbod in Nederland valt op dat een grote groep voor een verbod is op plaatsen waar veel kinderen komen: 83 procent bij speeltuinen en 74 procent langs de sportvelden. Taba besloot vorig jaar dat er op momenten dat de jeugd aanwezig is niet meer gerookt mag worden. “Als club die is opgericht door tabakshandelaren willen we een voorbeeld stellen. Maar voor een algeheel verbod denken we dat het te vroeg is. Daar zal veel oppositie tegen zijn bij onze overige leden”, zei voorzitter Remco Geesken destijds tegen Het Parool. Dit voorbeeld werd gevolgd door onder meer FC Abcoude en werd de campagne ‘Rookvrij Generatie’ opgezet.

De KNVB houdt zich hier ook druk mee bezig en wil binnen enkele jaren een algeheel rookverbod op sportcomplexen instellen. Een week geleden kwam daarbij dat de gemeente Amsterdam ver wil gaan met rookverboden op plekken waar kinderen komen, met als voorbeeld Groningen. In Het Parool legt wethouder Eric van der Burg uit: “Zien roken, doet roken en dus moeten we zorgen dat roken in de omgeving van kinderen niet meer normaal is. Ons streven is dat alle Amsterdamse kinderen in een rookvrije omgeving kunnen opgroeien.”

Tegenstanders vinden dat de keuzevrijheid om zelf te bepalen of je wil roken te ver ingeperkt wordt als er een verbod komt, blijkt uit de enquete van Een Vandaag.

Foto: Hartstichting

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)