Samson is geen bezigheidstherapeut

Zaterdag derdeklasser RKAVIC moet op zoek naar een nieuwe trainer. Na vier jaar verbonden te zijn aan de Amstelveense vereniging is Dave Samson op zoek naar een nieuwe uitdaging. “Misschien ben ik wel te ambitieus voor deze club.”

 

Eigenlijk wilde Samson vorig jaar de club al verlaten. Drie jaar vond hij genoeg, hoewel hij het woord houdbaarheidsdatum niet noemde. Samson: “Vóór dit seizoen was mijn gevoel dat ik na drie jaar weg moest gaan. Ik had toen ook de kans om een sprong te maken, maar de spelers wilde me graag houden en die hebben me uiteindelijk overgehaald.”

Voorwaarde voor Samson was wel dat hij, na een zeer teleurstellend seizoen 2010/2011, hij met een groep kon werken die twee keer week zou trainen en die er vol voor zouden gaan om te promoveren. Als dat niet zou gebeuren zou hij er mee stoppen want hij is tenslotte geen bezigheidstherapeut. “Als dat gebeurt dan stop ik er gewoon mee.”Maar in de voorbereiding werd al zichtbaar dat het zo simpel niet zou zijn. “De meeste spelers waren nog op vakantie en we kregen toen al te maken met blessures. Toen de competitie begon startte voor ons pas de voorbereiding en als je zo begint dan speel je al snel om de achtste plaats in plaats van de eerste. Ik heb ook gewoon een te smalle selectie, terwijl de club (bestuurslid Tom van Meerwijk en leider Jan Schelling, red.) er dit jaar alles aan gedaan heeft. In tegenstelling tot voorgaande jaren was alles perfect geregeld. Het veld was goed, we kregen een ontbijtje vooraf en een biertje na afloop, maar mijn spelers verdienen het eigenlijk niet.”
Al na vijf wedstrijden werd het Samson duidelijk. “Toen zag ik al dat er te weinig getraind werd en we conditioneel tekort kwamen. Daarnaast waren er langdurige blessures en dat konden we gewoon niet opvangen.”

De motivatie verdween bij de selectie. Zij wilden niet weer voor een achtste plaats spelen. “Ik zeker niet, daar ben ik gewoon veel te ambitieus voor. Ik kan niet voor minder dan promotie spelen. Deze ploeg heeft kwaliteit genoeg om bovenin mee te doen. De achtste plaats is niets mis mee als je een mindere groep hebt die er alles aan doet, maar met deze selectie is dat niet aanvaardbaar.”
De druppel voor zijn beslissing was misschien wel de 6-0 nederlaag tegen het toen op de laatste plaats staande VVC. “We kregen ook nog twee rode kaarten. Toen heb ik ze daarna verteld dat ik maandag niet zou trainen en dat ze zelfs maar eens goed na moesten denken. Zij hebben toen zelf getraind en met elkaar gesproken. De uitkomst was dat ze de schuld bij zich zelf zochten. Ze gingen hun best doen om te trainen maar in mijn ogen kiezen ze toch voor het plezier en dat zit gewoon niet in mijn aard. Dan moeten ze een andere trainer nemen. Ik ben benieuwd of ze het waar gaan maken. Voorlopig mis ik al drie spelers vanwege vakantie als we eind januari weer beginnen.” Hij neemt ene kleine  om vervolgens het roer weer helemaal om te gooien in zijn betoog. “Ik wil de derde periode winnen! Ik moet mezelf een doel stellen. We moeten ergens om spelen. Want zoals al eerder gezegd ik doe NIET aan bezigheidstherapie.”

Toch wil hij koste wat kost het seizoen afmaken. “Als de instelling goed is en ik zie dat ze er alles aan doen dan maak ik het gewoon met ze af.” De meeste spelers hadden de beslissing van Samson wel aan zien komen en zien ook wel in dat hun trainer veel ambitie en kwaliteiten heeft om elders succes neer te zetten. Het bestuur probeerde er nog alles aan te doen om Samson voor de club te behouden, maar de pogingen waren vergeefs.  “Ik heb het tijdig aangegeven (begin december, red.) zodat ze er nu alles aan kunnen doen om de spelers voor de club te behouden. Al denk ik dat dat heel lastig gaat worden. Sommige stoppen en anderen kunnen gewoon op een hoger niveau spelen. Zij spelen bij ‘VIC’ omdat ze onder mij willen trainen en spelen.”

De toekomst van RKAVIC, als het om de prestaties gaat, wordt er daardoor niet rooskleuriger op. In Amstelveen klinken steeds meer geluiden dat de vereniging op zoek is naar een fusiepartner. Zowel bij NFC als Amstelveen/Heemraad is al een balletje opgegooid. Voor Samson komt het allemaal te laat. Hij wil verder. Zijn ambities waar maken. Waar? Dat maakt hem niet eens zoveel uit. “Ik pas overal. Ik heb prettig en succesvol gewerkt bij Chabab en ook bij RKAVIC ben ik om mijn plaats. Het zijn misschien wel twee uiterste. Ook bij een club uit de vijfde klasse zou ik aan de slag willen. Als er maar ambitie is binnen de club, ze visie hebben en er een selectie staat die over voldoende kwaliteit beschikt. Maar mijn voorkeur gaat uit naar een eerste of tweedeklasser. Zaterdag of zondag maakt me niets uit. En als er niets op mijn pad komt dan overweeg ik toch om mijn trainersdiploma TC1 te gaan halen zodat ik echt in de hoogte regionen kan gaan trainen.

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)