Home / slideshow / Scheidsrechter De Waard eist hoofdrol op tijdens het bekerduel AFC – AMVJ

Scheidsrechter De Waard eist hoofdrol op tijdens het bekerduel AFC – AMVJ

Dinsdagavond stond het bekerduel AFC- AMVJ op het wedstrijdformulier. Op een van de laatste heerlijke zomerse avonden verloor AFC de tweede bekerwedstrijd in korte tijd van het felle voetballende AMVJ.

Nadat de scheidsrechter alle spelerspassen gecontroleerd had, kon het Amsterdamse duel na het fluitsignaal echt beginnen. Beide ploegen begonnen sterk aan de eerste helft. Voetballend zag het erg goed uit, alleen won AMVJ veel meer de tweede duels, iets wat van tevoren duidelijk aangestipt is, aldus trainer Ricky Kumar.

Net als het wisselende spelbeeld wisselden beide teams de kansen ook heel erg met elkaar af. Beide teams maakten erg veel gebruik van hun snelheid aan de rechterkant. Zo werd aan de kant van AFC Syrano Morrison meerdere keren de diepte in gestuurd, alleen werden Morrisons voorzetten of schoten op doel telkens onderschept of gestopt door de goed gepositioneerde verdediging of door de keeper Maksim van Ingen. 

De spannende wedstrijd die op een gepaste manier vriendelijke werd gespeeld draaide 180 graden na de aanslag van Daan Brinkman. De scheidsrechter durfde na ongeveer 25 minuten niet de gepaste kaart te geven voor de grove overtreding, waardoor Brinkman wegkwam met een gele kaart. Een beslissing die veel AFC-supporters en spelers niet konden begrijpen. In de laatste fase van de eerste helft stuurde AMVJ telkens weer Teddy Mijnals diep om gebruik te maken van zijn snelheid. Dean van Zwieten had dat gedurende de eerste 35 minuten aardig onder controle, alleen probeerde AMVJ het in de laatste 5 minuten nog een keer met hoop op succes. Dat succes kwam er doordat Dean van Zwieten na een lange bal van achteruit Teddy Mijnals onder de voeten liep in het strafschopgebied. Een duidelijke penalty, daar was iedereen het over eens, alleen begrepen niet veel mensen de rode kaart die Peter de Waard aan Van Zwieten gaf. Jimmy Jansen schoot de penalty voortreffelijk in de rechterkruising en zo ging AMVJ rusten met een voorsprong en een man meer.

In de rust stond een aardige klus te wachten voor Benno Nihom. AFC, dat de opstelling had veranderd naar 4-3-2, begon erg sterk aan de tweede helft en drukte AMVJ alleen maar naar achteren. Helaas kwam AFC in die sterke fase niet tot hele grote kansen, waardoor AMVJ de nervositeit opzij kon schuiven en ging 10 minuten na rust weer opzoek naar de aanval. Die aanvallen volgden dan ook snel achter elkaar en waren erg dreigend voor het doel van AFC. In de 72ste minuut konden de 10 man van AFC de aanvallen niet meer tegenhouden en zo schoot Gijs Bedet de teruggelegde bal strak in linkerhoek. Een snel antwoord van AFC kwam er echter wel. In de 76ste minuut maakte Floris Dokkum de 1-2. Een scherpe slotfase volgde met hier en daar wat kleine opstootjes, overtredingen en wat woorden voor Peter de Waard, alleen kon AFC de uitslag niet meer veranderen.

Benno Nihom was teleurgesteld na afloop van de wedstrijd. ”We moeten beter aan de bal zijn. De laatste pass was vandaag niet nauwkeurig genoeg, maar we hadden wel controle alleen bepaalt de scheidsrechter dan in de laatste fase van de eerste helft de wedstrijd. Complimenten aan AMVJ, maar ik denk wel dat als het 11 tegen 11 was gebleven wij de winst hadden gepakt.” 

Tekst: Auke Kooreman

Foto: Tom Poederbach

Send this to a friend