Robbert Schilder

Schilder: “Keek er naar uit om weer in Amsterdam te wonen”

Robbert Schilder speelde tijdens zijn loopbaan bij vijf verschillende profclubs. De ervaren speelde verliet afgelopen zomer Cambuur, ging meetrainen bij FC Volendam en deed vervolgens hetzelfde bij AFC. Half november dook Schilder plotseling op in de selectie, waar hij nu zijn wedstrijden meepikt.

Vertrek Cambuur

“In de zomer liep mijn contract af bij Cambuur en was ik van plan Betaald Voetbal te blijven spelen”, legt Schilder uit. “Ik was namelijk aanvoerder bij Cambuur, had alles gespeeld en was volledig fit. Daarom wilde ik zeker nog één tot twee jaar doorgaan. Ik wilde echter niet een stap omlaag zetten binnen de Keuken Kampioen Divisie, bijvoorbeeld ergens onderin.”

Schilder hoopte op een avontuur in het buitenland, maar daar kwam weinig leuks uit. “In ieder geval niet iets waar ik wat voor voelde. Vervolgens ben ik gaan meetrainen bij FC Volendam om mijn conditie op peil te houden. Daarna ben ik dat bij AFC gaan doen. Toen ging ik steeds meer denken om in Amsterdam te blijven, want ik keek er ook weer naar uit om hier te wonen. Uiteindelijk heb ik een paar maanden bij AFC meegetraind, hebben we met elkaar gesproken en besloot ik om weer aan te sluiten.”

Terug naar Amsterdam

Het contact met AFC werd al eerder gelegd. “Ik kom uit Amstelveen en ken daardoor wat mensen binnen de club. Daarom had ik vorig jaar al contact gehad. AFC gaf aan dat als ik ooit zou stoppen met het Betaald Voetbal, dat de club dan met me wilde praten. Destijds was het voor mij nog te vroeg, omdat ik nog één tot twee jaar door wilde.” Uiteindelijk zocht Schilder zélf contact met de Amsterdamse club. “Het was voor mij prettig om mee te trainen, aangezien het vlak bij mijn huis is. Zo is dat in eerste instantie gegaan.”

Schilder vindt het heerlijk weer terug in zijn stad te zijn. “Mijn vrienden en familie wonen hier. Ik heb drie jaar in Breda, anderhalf jaar in Almelo, vier jaar in Enschede en drie jaar in Leeuwarden gewoond, dus bijna heel mijn carrière heb ik ergens anders geleefd. Ik kwam wel regelmatig terug naar Amsterdam, maar dan moest ik aan het einde van de dag weer weg.” AFC zal waarschijnlijk de laatste club zijn van Schilder. “Dat verwacht ik wel.”

Ajax O17

Aangezien Schilder aan het einde van zijn carrière zit, is hij in zijn hoofd al bezig met een leven na het voetbal. “In april werd ik 33 jaar, dus dan weet je als voetballer dat het bijna is afgelopen. Ik vond het ook wel interessant om in Amsterdam na te gaan denken en een leven buiten het voetbal op te bouwen. Wat dat leven is? Daar ben ik nu een beetje mee bezig. Ik heb een appartement en ben gesetteld, dus nu ga ik langzaamaan kijken wat ik ga doen. Zo ga ik met een vriend van mij meelopen bij Ajax O17. Bovendien wil ik kijken of ik nog een studie kan doen.”

Bij Ajax O17 wil Schilder bekijken wat hem bij een voetbalclub eventueel leuk lijkt. “Nog niet eens zozeer uitsluitend het trainerschap: het kan ook iets anders zijn. Ik zit natuurlijk nu nog midden in het voetbal, dus kan dat dan beter nu uitzoeken dan wanneer ik er al een paar jaar uit ben.”

Loopbaan

Schilder beleefde een mooie carrière. De verdediger kwam uit voor achtereenvolgens Ajax, Heracles Almelo, NAC Breda, FC Twente en SC Cambuur. “Ik kijk positief op mijn loopbaan terug. Ik heb een leuke tijd gehad en bij mooie volksclubs gespeeld. Bovendien heb ik overal meer dan 100 wedstrijden in het eerste elftal gespeeld. Bij alle clubs waar ik speelde had ik het daarnaast goed naar mijn zin, zowel sportief als buiten het voetbal. Dat was voor mij ook belangrijk.”

Zijn mooiste periode beleefde Schilder naar eigen zeggen bij NAC Breda en het eerste half jaar bij FC Twente. “Dat was sportief gezien mijn beste tijd. Bij Twente raakte ik echter geblesseerd aan mijn knie, maar dat was voor mij ook een goede leeftijd. Ik was toen tussen de 23 en 25 jaar oud. Toen was ik fit, speelde ik alles en heb ik mijn hoogste niveau gehaald. En het was een mooie tijd bij NAC Breda, wat natuurlijk een mooie club is.” Nu speelt Schilder dus bij AFC. “Ik hoop dat we de komende periode wat stabieler worden en dat we bovenin gaan meedraaien”, aldus Schilder.

Tekst: Jordi Smit
Foto: Tom Poederbach

Obligatielening AFC voor bouw en inrichting clubhuis

 

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)
AFC