Raymon Lagerburg

SDZ honderd jaar: In gesprek met captain Raymon Lagerburg

Amsterdamse Voetbalvereniging Samenspel Doet Zegevieren, oftewel AVV SDZ, viert op vrijdag 1 mei midden in de coronacrisis zijn honderdjarig bestaan. Samen met een aantal prominente leden binnen de club analyseren wij het rijke clubverleden en de toekomst van de voetbalvereniging. Dit is deel 1: een gesprek met Raymon Lagerburg, de captain van het eerste elftal.

Ras-Amsterdams

SDZ-aanvoerder Raymon Lagerburg maakte in het seizoen 2014-2015 een topjaar mee bij HSV De Zuidvogels, spelend te Huizen. Na een kort avontuur bij Ajax Zaterdag 1 ging hij in het seizoen 2016-2017 terug naar zijn vertrouwde nest. Hij woonde echter nog in Amsterdam en wilde daar ook liever voetballen. Toen SDZ aanklopte, viel voor Lagerburg daarom alles op zijn plaats.

“Elke keer dat ik langs de kant stond, merkte ik de gezelligheid die rondom de club hing. Destijds speelde de club nog vierde klasse, dus heb ik overwogen of ik wel een stap wilde terugdoen, maar uiteindelijk zijn de ambities van SDZ in een rap tempo uitgekomen. Dat in combinatie met de gezelligheid en warmte die de vereniging heeft, is het écht een topperiode geworden. Wat dat betreft is SDZ de gezelligste en mooiste club waar ik ooit heb gespeeld en waar ik hoogstwaarschijnlijk ga afsluiten.”

Maar wat voor vereniging is SDZ eigenlijk? “SDZ is een warme, betrouwbare, loyale en ras-Amsterdamse volksclub met een oude supportersschare. Mensen binnen de club hebben eveneens altijd hun zegje klaar. Of je nu goed, gemiddeld of slecht hebt gespeeld, je krijgt het altijd wel te horen, maar absoluut op een leuke manier. Het zijn stuk voor stuk de redenen dat ik nog altijd bij de club speel.”

Vriendenteam

De 31-jarige Lagerburg sloot bij SDZ aan toen de club promoveerde van de vierde naar derde klasse. Nu, drie jaar later, draait SDZ in de top van de eerste klasse mee. De razendsnelle stappen heeft de club volgens Lagerburg te danken aan een uitstekende beleid.

“De technische staf zoekt jaarlijks gericht naar spelers die passen bij de club. Zij willen elke positie dubbel bezetten, zodat concurrentie ontstaat. Daarbij kijken de verantwoordelijken naar de kwaliteit van de spelers, maar zij moeten ook passen binnen de clubcultuur. Wanneer je dat doet? Als je bijvoorbeeld na trainingen of wedstrijden nog even blijft voor een drankje. Het is simpelweg de bedoeling dat we met elkaar de commitment aangaan. Niet alleen binnen, maar ook buiten het voetbalveld.”

“Wij hebben niet uitsluitend een elftal, maar een vriendenteam”, legt Lagerburg uit. “Waar je normaal met elkaar voetbalt en het daarna prima vindt, kunnen wij écht door één deur en hebben we het gezellig. Aangezien we het zo goed met elkaar hebben, zetten we net een stapje harder en kunnen we net wat meer van elkaar hebben. Dat heeft de afgelopen jaren ertoe geleid dat we deze successen hebben geboekt.”

Aanvoerderschap

De ervaren kracht heeft een belangrijke rol binnen het elftal. Toen hij in 2017 bij SDZ aansloot, werd hij benoemd tot tweede aanvoerder, maar korte tijd later werd hij zelfs eerste aanvoerder. “Eerlijk gezegd heb ik met de aanvoerdersband niet het gevoel dat ik mezelf anders moet gedragen. Ik ben simpelweg meer betrokken bij activiteiten rondom de club. Natuurlijk probeer ik een rol te spelen als er zaken binnen het team niet goed gaan, maar ik wil het er niet zo dik bovenop leggen. Ik ben trots aanvoerder van de club, maar het is maar een band.”

Komend seizoen speelt Lagerburg onder de nieuwe trainer Thijs Sluijter. Zij hebben inmiddels al meerdere gesprekken met elkaar gevoerd. “De trainer heeft mij aangegeven dat hij mij nog altijd als aanvoerder voor zich ziet, dus dat is natuurlijk heel fijn. Bovendien spraken we over wat hij volgend seizoen van mij verwacht. Uiteindelijk blijft het maar een band en moet je het met z’n allen doen om successen te boeken. Daar gaan we volgend seizoen voor strijden”, aldus Lagerburg.

Tekst: Jordi Smit
Foto: Jos Spitteler 

SDZ honderd jaar: In gesprek met hoofd jeugdopleiding Donny Kessing

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)
SDZ