Donny Kessing

SDZ honderd jaar: In gesprek met hoofd jeugdopleiding Donny Kessing

Amsterdamse Voetbalvereniging Samenspel Doet Zegevieren, oftewel AVV SDZ, viert op vrijdag 1 mei midden in de coronacrisis zijn honderdjarig bestaan. Samen met een aantal prominente leden binnen de club analyseren wij het rijke clubverleden en de toekomst van de voetbalvereniging. Dit is deel 2: een gesprek met Donny Kessing, hoofd jeugdopleiding en eerste elftalspeler.

Speciale sfeer

Donny Kessing kwam vier seizoenen geleden naar SDZ toe om in het eerste elftal te spelen. De voetballer geeft aan vooral de sfeer rondom de club speciaal te vinden. “Voor mij staat het als een paal boven water dat die atmosfeer écht uniek is. De gezelligheid rondom de club is daarbij zeer belangrijk, maar ook de gemoedelijkheid in de kantine. We hebben bovendien voldoende ouders die vrijwillige taken op zich nemen, al neemt dat de laatste jaren wat terug. We doen ons best om mensen rondom de club meer te activeren om wat te doen. Vaak is het meer onwetendheid van wat je bij een club allemaal kan bijdragen. Als je mensen dan ideeën geeft, komt het vaak wél van de grond. Dat is prachtig om te zien.”

Niveau jeugdopleiding

Kessing is niet uitsluitend eerste elftalspeler, ook heeft hij andere taken binnen de club opgepakt. Als hoofd jeugdopleiding probeert hij sinds afgelopen seizoen de jeugd naar een hoger plan te tillen. “Toen ik hier vier jaar geleden kwam voetballen, toen speelden de jeugdteams meestal derde of vierde klasse. Intussen zijn de jeugdteams gestegen naar soms zelfs divisies. Wat betreft het niveau gaat het dus behoorlijk goed. Ook bij de breedtesportteams, bij andere clubs recreatieteams genoemd, is het beter geregeld.”

“Sinds mijn aanstelling als hoofd jeugdopleiding wilden het niveau omhoog krijgen, zodat we jongens op een landelijk niveau ontwikkelen”, gaat hij verder. “Daarvoor zijn we momenteel al goed onderweg. Bovendien wilden we meer jongens naar betaald voetbalclubs krijgen. Het is leuk om te zien dat komende zomer behoorlijk veel jeugdspelers naar Ajax, AZ en FC Utrecht gaan. We hebben zelfs spelers die naar Feyenoord of PSV gaan. Clubs komen van heinde en verre om naar onze spelers te kijken, dus dan doe je iets goed.”

Volgens Kessing is dat onder meer het gevolg van de uitstekende trainers die momenteel bij de club rondlopen. “Er staat op dit moment een goede structuur met trainers die potentie hebben en leergierig zijn om beter te worden. Ze doen veelvuldig cursussen, waardoor hun niveau verder omhoog gaat. Daarmee hebben we een vaste groep trainers ontwikkeld die goed werk aflevert. Het zorgt ervoor dat je aantrekkingskracht naar de club ook aanzienlijk is vergroot. We merken simpelweg dat meer spelers naar onze club willen komen.”

Doorstroom eerste elftal

De Amsterdamse vereniging wil niet alleen opleiden voor de profclubs, want het is eveneens de bedoeling dat jongens richting het eerste elftal doorstromen. “SDZ gaat komend seizoen starten met een Onder 23-team om het gat met het eerste elftal onder meer wat kleiner te maken. Daarnaast komen de komende jaren een aantal goede lichtingen door, zoals de Onder 17 en Onder 19. Dat zijn jongens die de stap moeten maken naar het eerste elftal. Uiteindelijk is het de bedoeling van de jeugdopleiding dat ook jongens naar het eerste elftal doorstromen.”

Persoonlijk hoopt Kessing dat de jongens onder de nieuwe hoofdtrainer Thijs Sluijter volgend seizoen de kans krijgen zichzelf te laten zien. “Ze moeten voelen dat bij SDZ de mogelijkheden zijn om in het eerste elftal te komen. Ik vertrouw erop dat de spelers die kansen krijgen”, aldus Kessing.

Tekst: Jordi Smit
Foto: SDZ

SDZ honderd jaar: In gesprek met clubliedmaker Frits Colle

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)
SDZ