Home / slideshow / SDZ honderd jaar: In gesprek met clubliedmaker Frits Colle
Frits Collee

SDZ honderd jaar: In gesprek met clubliedmaker Frits Colle

Amsterdamse Voetbalvereniging Samenspel Doet Zegevieren, oftewel AVV SDZ, viert op vrijdag 1 mei midden in de coronacrisis zijn honderdjarig bestaan. Samen met een aantal prominente leden binnen de club analyseren wij het rijke clubverleden en de toekomst van de voetbalvereniging. Dit is deel 3: een gesprek met Frits Colle, bedenker en zanger van het clublied.

Clubliefde

Frits Colle is al 47 jaar trots clublid van SDZ. Als elfjarig spelertje kwam hij via zijn vader bij de vereniging terecht en de clubliefde is hij nooit meer kwijtgeraakt. “Ik ben al vanaf mijn elfde SDZ’er, eigenlijk tot afgelopen seizoen. Jarenlang heb ik nog bij de veteranen gespeeld, maar inmiddels ben ik gestopt. Al blijf ik absoluut bij de club komen om een biertje te drinken. De club bestaat uit tientallen buurtmensen. De afgelopen jaren voetbalde ik nog altijd met jongens waarmee ik vroeger eveneens speelde, dus dat is natuurlijk geweldig. Ook mannen die allang gestopt zijn, komen op zaterdag of zondag naar de vereniging. Het blijft bijzonder, waardoor ik nog altijd met plezier richting SDZ ga.”

Making-off

In de jaren ’90, tijdens het 75-jarig bestaan van SDZ, besloot Colle een clublied te schrijven. Het is niet geheel opvallend dat naast de liefde voor het voetbal het feestvieren een belangrijke rol speelt in de rode draad van het nummer. “Destijds zong ik natuurlijk al regelmatig en schreef ik wel eens een liedje. We hadden bij het 75-jarig bestaan het gevoel dat we iets moesten doen, dus toen besloot ik aan de gang te gaan”, legt Colle uit.

“Met de feesten beschrijven we inderdaad het clubgevoel. Natuurlijk verandert de vereniging in de loop der jaren, maar je behoudt de vaste kern die de sfeermakers zijn. Het lied moest draaien om de gezelligheid en feestjes, want dat is wat de club voor ons betekent. Het nummer is één en al gezelligheid, en dat is de club ten voeten uit.” De melodie haalde Colle van zijn collega-zanger Ronald Engel van Café De Nieuwe Vaart. “Op zijn lied besloten we een tekst te maken. Dat was eigenlijk heel eenvoudig, omdat het oorspronkelijk nummer van zichzelf al vrolijk was.”

Uitgesteld feest

Colle hoopte het nummer op vrijdag 1 mei samen met voorzitter Jan Stoopendaal, die het nummer eveneens vaak te gehoren brengt, te zingen, maar het feest ging door de coronacrisis niet door. “Het is natuurlijk jammer van het honderdjarig bestaan, al gaan we in de toekomst alsnog het feest vieren. Uiteraard was het mooiste geweest als we het feest 1 mei konden houden, maar helaas mag het niet zo zijn.”

Naast het SDZ-bezoek zag Colle de afgelopen periode ook zijn optredens worden afgezegd. “Gelukkig heb ik gewoon mijn werk en vrouw. Wij lijden niet eronder, want het was iets extra’s, maar natuurlijk mis ik het. Tijdens Koningsdag heb ik voor het bejaardencentrum voor even weer kunnen optreden. Menigeen moet echter zijn geld ermee verdienen: ik heb gelukkig mijn baan. Als de club opengaat, kunnen we weer volop feestvieren”, aldus Colle.

Clublied

Zaterdags en zondags is er voetbal aan de Transformatorweg
Voor de grote en ook voor de kleintjes luister nu naar wat ik zeg
Ieder weekend is het hier gezellig staan we met z’n allen langs de lijn
Soms dan denken wij wel eens wat zou dit cluppie zonder al die mensen zijn

Refrein
Als er bij SDZ in de kantine geen bierpomp had gestaan dan was er nooit een SDZer naar de ratsmodee gegaan
Als er bij SDZ in de kantine ook geen jenevertje op je wacht dan hoeft er nooit meer een SDZer op zijn knieën door de nacht

Dit is nu een club waar je kunt leven al bijna honderd jaren rond er is altijd veel voetbal te beleven maar ja dat is toch heel gezond
En op z’n tijd gaan we lekker feesten en dan maken we veel plezier
Morgens denk ik met een kater wat is dit cluppie zonder voetbal zonder bier

Refrein 2 keer

Tekst: Jordi Smit
Foto: LGB Fotografie

SDZ honderd jaar: In gesprek met vertrekkend trainer Kai Meeuwsse

Send this to a friend