Meidenvoetbal SDZ

SDZ honderd jaar: In gesprek met Gijs Schelvis en Annette Schautt

Amsterdamse Voetbalvereniging Samenspel Doet Zegevieren, oftewel AVV SDZ, viert op vrijdag 1 mei midden in de coronacrisis zijn honderdjarig bestaan. Samen met een aantal prominente leden binnen de club analyseren wij het rijke clubverleden en de toekomst van de voetbalvereniging. Dit is deel 7: een gesprek met Gijs Schelvis en Annette Schautt, vaandeldragers van het meiden- en vrouwenvoetbal.

Structuur

Gijs Schelvis is als technisch coördinator meiden al jaren betrokken bij de ontwikkeling van de meiden- en vrouwentak van SDZ, verdeeld over twee periodes. “Als coördinator bij de meiden maakten we in mijn eerste periode grote stappen, maar door werkomstandigheden moest ik destijds stoppen”, legt Schelvis uit. “Daarna heb ik besloten om het weer op te pakken. We hebben bij ons veel goede talenten lopen. Ik vond het simpelweg enorm jammer als dit niet werd opgepakt, dus vandaar dat ik terug kwam.”

Ook Annette Schautt, bestuurslid van SDZ, zet zich volop in om het meidenvoetbal vooruit te helpen. Schautt ziet dat er nog voldoende verbeterpunten bestaan en heeft grote ambities voor de komende jaren. “Er zijn absoluut een aantal zaken die wij de komende jaren groots willen aanpakken. We willen de meiden en vrouwen op het hoogste niveau laten spelen. Onze meidenafdeling zal de komende jaren dan ook grote sprongen in kwantiteit en kwaliteit maken.”

Volgens Schelvis is het essentieel dat meiden en jongens met elkaar op het veld staan. “Zij moeten zoveel mogelijk met elkaar voetballen, want het is mijn overtuiging dat ze daarvan allebei leren. Jongens worden in een hoop aspecten veel socialer, terwijl meiden leren om op fysiek en voetbaltechnisch niveau stappen vooruit te zetten.”

Doelstellingen

Het moet ervoor zorgen dat het meiden- en vrouwenvoetbal de komende jaren naar een hoger niveau gaat, stelt Schelvis: “We willen ervoor zorgen dat de passie van SDZ ook in de meidenelftallen terug te vinden is. Het moet met andere woorden een groter geheel worden. Binnen drie jaar moet dat absoluut zijn vruchten afwerpen. Ik wil in samenwerking met het Technisch Hart hard eraan werken om de meiden- en vrouwenafdeling naar een hoger niveau te brengen.”

“Het meiden- en vrouwenvoetbal is helder en goed geregeld, maar er zijn kleine zaken die we absoluut moeten verbeteren”, haakt Schautt erop in. “Ik vind bijvoorbeeld dat de meiden die hoofdklasse spelen de waardering moeten krijgen om op het hoofdveld te voetballen, waar per definitie meer zicht op is en publiek langsloopt. Voor mij logisch, maar de ordening is momenteel: de jongens op veld 1 en de meiden achter op veld 3. In dit soort zaken moet een inhaalslag plaatsvinden, maar we maken absoluut stappen vooruit.”

Horizon

Doelstellingen zijn er dus genoeg, al geniet Schelvis eveneens zoveel mogelijk van het moment. “Inmiddels zit ik alweer jaren bij de meidentak bij SDZ, waar ik het uitstekend naar mijn zin heb en een prachtige uitdaging heb. Het is nog altijd eenvoudiger om jongetjes die goed kunnen voetballen training te geven dan meiden die nog een hoop kunnen leren. Hoewel je aan het leerproces de nodige aandacht moet besteden, biedt het eveneens een hoop voldoening als zij stappen vooruit zetten. Dan blijkt dat meiden onwijs goed kunnen voetballen, maar het heeft zijn tijd nodig om te ontwikkelen”, aldus Schelvis.

Tekst: Jordi Smit
Foto: AVV SDZ

SDZ honderd jaar: In gesprek met captain Raymon Lagerburg

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)
SDZ