SDZ laat prima indruk achter met bekerzege op HSV

Hoewel de poulefase van de districtsbeker door SDZ-trainer Kai Meeuwsse wordt gezien als een deel van voorbereiding, heeft de zondag tweedeklasser in de eerste groepswedstrijd direct een goede indruk achtergelaten. De Amsterdammers stuurden HSV met een 4-2 nederlaag terug naar Heiloo.

De overwinning, die eigenlijk geen moment in gevaar kwam, gaf de oefenmeester een voldaan gevoel. Voetballend zag het er, ook al is het nog de voorbereiding, bij vlagen erg goed uit. “We laten zien waar we voor staan. We hebben lekker gevoetbald en je ziet dat wanneer we tegen ploegen spelen die echt willen beuken, dat wij daar ook tegen bestand zijn.”

Met Mitchel Vincken, Jordy Oudejans, Issam el Bakkali en Jamal Lachkar begonnen vier nieuwelingen in de basiself bij de Amsterdammers. In de tweede helft vielen ook Lennart Bril en Romello Austin in. De reden hiervan? “Vastleggen. Nu kunnen ze geen kant meer op”, knipoogt Meeuwsse. “Met El Bakkali hebben we een diamant binnengehaald.” Zo gaf de van DWS overgekomen aanvaller zijn directe tegenstander een panna, maar stond de paal vervolgens een beloning in de vorm van een treffer in de weg. “Dat zijn in principe de spelers waarvoor je op de bank zit. En zo hebben we er nog een paar.”

Toch waren het de ervaren krachten die het voor SDZ deden. Binnen vier minuten had aanvoerder Raymon Lagerburg de score geopend. Hoewel grote kansen vervolgens uitbleven, werd deze voorsprong niet bedreigd. Vincken kreeg in de eerste helft amper iets te doen. Zijn collega aan de overkant, Indy Klamer, moest wel in actie komen bij een kopbal van Evert van der Linde.

Na rust was Van der Linde, weliswaar in twee instanties, alsnog trefzeker uit een vrije trap van El Bakkali. Hoewel HSV in aanvallend opzicht weinig had in te brengen, deden de bezoekers na ruim een uur spelen door een raak afstandsschot van Cas Kaandorp iets terug: 2-1. Vrij snel bracht Robin de Weij met een fraaie vrije trap het verschil weer terug naar twee doelpunten: 3-1. Een kwartier voor tijd werd het duel definitief in het slot gegooid door een lob van Lagerburg over de uitgekomen Klamer. Jelle Stam maakte de achterstand in de slotfase iets draaglijker voor de gasten uit Heiloo, maar de nederlaag kon niet meer voorkomen worden: 4-2.

Ook al hecht Meeuwsse er weinig waarde aan (“het is pas de tweede wedstrijd in de voorbereiding”), hij was wel verrast wat zijn ploeg liet zien. “HSV speelde vorig jaar voor de titel in de noordelijke tweede klasse (A, red.). Een lastig bespeelbare ploeg, met veel lopende mensen in de ruimte. Daar gaan we dit seizoen meer mee te maken krijgen en dat zijn nieuwe dingen die de groep moet leren. Als je dan met 4-2 wint, ben ik verrast waar we nu staan. Als HSV de graadmeter is.. Maar wat is het gezegde ook alweer? Eén zwaluw maakt nog geen zomer.”