Sensationele zege Swift op bekerhouder Vitesse

Hoofdklasser Swift heeft aan het Olympiaplein voor de grootste bekerstunt van deze ronde gezorgd door bekerhouder Vitesse na strafschoppen te kloppen. Voor 1500 uitzinnige toeschouwers schoot aanvoerder Mike Ruijter de beslissende strafschop achter Remko Pasveer.

Veel kansen gaf trainer Bart Logchies zijn ploeg vooraf niet, maar na afloop bekende hij dat hij vlak voor rust het gevoel kreeg dat er iets te halen viel tegen Vitesse, dat het trouwens zonder de zieke trainer Henk Fraser moest doen. Logchies: “Toen we die fase door waren gekomen voelde ik echt dat er misschien wel een stunt in zat.”

Met acht spelers in de basis die vorige week in de Europa League tegen Lazio startten, speelde Vitesse in een veel te laag tempo. Op een schot van Castaignos (redding Constantin) en een kopbal van Rashica na werden de Arnhemmers nauwelijks gevaarlijk. Aan de andere kant zag Max van Wakeren een mislukte voorzet ineens op de lat belanden. Nadat een inzet van Bruns van de lijn werd gehaald, begon Swift, gesteund door het fanatieke publiek, steeds meer in een goede afloop te geloven.

Na rust gebeurde er weinig. Vitesse was conditioneel sterker en de spelers van Swift kregen steeds meer last van kramp, maar de Amsterdammers bleven overeind. Jaap Smeeing schoot zelfs van dichtbij naast. Een minuut later leek Swift dat fataal te worden, alleen schoof Bryan Linssen de bal in net zo’n kansrijke positie langs de verkeerde kant van de paal.

De verlenging werd zwaarder en zwaarder voor de hoofdklasser, maar kansen werden er niet meer weggegeven. Het draaide zoals iedereen aan het Olympiaplein hoopte uit op strafschoppen. Nadat Mathieu Christianen beheerst Pasveer had geklopt, stopte Constantin de inzet van Alexander Büttner.

Vervolgens faalden Jordy de Groot, Guido Moelee en Dennis Dinkgreve niet. Nadat Charlie Colkett voor de 4-3 had gezorgd ,lag alle druk op de schouders van Mike Ruijter. De aanvoerder, die vorig seizoen tegen Jodan Boys nog had gemist, bleef voor het oog rustig en bezorgde Swift de mooiste avond uit de clubgeschiedenis.

Voor het eerst in de historie werd de bekerhouder in de eerste ronde door een amateurclub uitgeschakeld. Iets wat niet meteen tot iedereen was doorgedrongen. Ruijter, een uur na de wedstrijd: “Ik besef het nog steeds niet. Die vijftig meter na de penaltystip waren misschien wel de zwaarste meters in mijn voetballoopbaan. Wat er daarna gebeurde? Ik denk dat er zo’n duizend man bovenop me doken. Ik kreeg het er benauwd van. Dit is onbeschrijfelijk.”

Later vandaag een uitgebreide sfeerreportage en reacties van deze historische zege met unieke beelden.

Foto’s Mario Wormhoudt

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)